Karaman İl Müftülüğü tarafından "Din İstismarı İle Mücadelede Sahih Dini Bilginin Önemi" konulu konferans düzenlendi.

Piri Reis Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Erdem Gezgin konuşmacı olarak katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını İl Müftü Yardımcısı Adem Bahcıvan yaptı.

Ardından kürsüye davet edilen Doç. Dr. Yusuf Erdem Gezgin, bazı grup ve şahısların kendi hedefleri ve çıkarları doğrultusunda dini metinleri yorumlayarak suretiyle Ortadoğu ve İslam coğrafyasında dini istismar ettiklerini belirterek, "Din istismarı, dine dair kavramları ve değerleri kullanarak insanları etkileyip maddi veya manevi çıkar elde ederek din uğruna hizmet etmesi gereken insanın, dini kendi hizmetinde kullanmaya başlayarak güç ve menfaat devşirmesidir." dedi.

Doç. Gezgin, "İslam tarihi boyunca birçok kişi ve grup din tüccarlığı yapmaktan çekinmemiştir. Bunlar bazen ayet ve hadislerin anlamlarını çarpıtarak yanlış yorumlamalarla toplumu aldatmışlardır. Bazen de dini kavramları istismar ederek değer ve anlam kaybına uğratmışlardır. Bütün bunları da İslam’a hizmet ettikleri iddiasıyla yapmışlardır. Unutulmamalıdır ki meşru hedeflere gayri meşru yollarla ulaşılamaz." diye konuştu.

FETÖ benzeri örgütler konusunda her zaman uyanık olunması gerektiğinin altını çizen Gezgin, "Bu tür örgütler, ideolojisine uygun düşmeyen sahih hadis rivayetleri hakkında şüphe uyandırır. Ailesine, akrabalarına, vatanına ve milletine ait olma bilincini kaybettirir. Caminin ortak buluşma noktası olmasını engellemeye çalışarak ümmetin vahdetini zedeleyip tefrikaya kapı aralamak isterler. Kendi yaşam alanlarını seçkin ve mübarek mekanlar olarak gösterip insanların manevi duygularını istismar eder. Cemaat liderinin her söylediğini tek gerçek kabul edip tartışılmasını asla kabul etmezler." ifadelerini kaydetti.

Editör: Mehmet Çalışkan