Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı gecenin adıdır. Kur’an’ın o gecede inmesiyle gece değerli ve şerefli olmuş, bin aydan hayırlı kılınmıştır. 

Kur’an o kadar değerli bir kitaptır ki, indiği geçeyi bin aydan hayırlı, o gecenin bulunduğu ayı da on bir ayın sultanı yapmıştır. 

Dolayısıyla, Kadir gecesinin dolu dolu geçirilmesi tavsiye edilir. Bir hadiste, inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir. (Buhârî)

Kadir gecesini yaşamak demek, geceyi namaz, dua ve tevbe gibi  ibadetler yapmakla birlikte, Kur’an-ı Kerim’in kıymetini, Kur’an’ın kıymet verdiklerinin kıymetini de bilmek demektir.

Kur’an’ın üçte birinin geniş geniş anlatmaya çalıştığı Allah’ı hakkıyla tanıyarak kadrini ve kıymetini bilmektir. 

Günde beş defa yapılan çağrıya kulak verip namazın kıymetini bilmektir. 

İnsanların kurtuluşu, dünya ahiret mutluğu için ömrünü ve her şeyini feda eden, insanların sıkıntıya düşmesine çok üzülen, mü’minlere karşı çok şefkatli ve merhametli olan Hz. Muhammed’in kıymetini bilmektir. 

Nice zahmetlere katlanarak dokuz ay karnında taşıyan, her şeylerini evlatları için feda eden, Allah’a ibadetten sonra onlara iyilik yapmanın emredildiği anne ve babanın kıymetini bilmektir. 

İhmal edilmeleri kıyameti inkar etmek gibi günah sayılan, haksız yoldan mallarını yemeyi karnına ateş doldurmakla eşdeğer kabul edilen, Allah’ın ümmete emaneti olan yetim ve yoksulların kıymetini bilmektir. 

Allah’ın "Cehenneme atmayın!" diye uyardığı, Yakup’un Yusuf’a, İbrahim’in İsmail’e gösterdiği gibi çocukların kıymetini bilmektir. 

Kendisi, anne babası ve akrabalarının aleyhine de olsa, adaleti ayakta tutarak yaratılmışların en değerlisi insanın kıymetini bilmektir. 

Aklı çalıştırarak, kalple severek ve merhamet ederek, gözle doğruyu görerek, kulakla hakkı dinleyerek, el ve ayakla helal kazanç yolunda mücadele ederek bedenimizin kıymetini bilmektir.

Vatan, namus ve ezan yolunda canlarını evlatlarına armağan eden şehit ve gaziler ile hudut ve pusuda nöbet tutan kahraman ordunun ve güvenlik güçlerinin kıymetini bilmektir.

Barışın, hürriyetin, dostluğun, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin, yardımlaşmanın, güzel ahlakın, rızkın, teneffüs ettiğimiz havanın ve suyun kıymetini bilmektir

Hulasa Kadir gecesi, emir-yasak ve helal-haram ölçeğinde Kur’an-ı Kerim’in kadrini ve kıymetini bilmektir. 

Gecemiz mübarek, dualarımız kabul olsun!