İzmir Müftülüğü, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında "Şiddet İnsan Onuru İle Bağdaşmaz" konulu panel düzenledi.

Panele İzmir İl Müftüsü Salih Sezik, Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı Tuncay Altınışık ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Candan Coşkun Güler konuşmacı olarak katıldı.

Bilal Saygılı Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açış konuşmasını yapan İl Müftü Yardımcısı Şadiye Yılmaz, "Yüce dinimiz İslam'a göre kadın, çocuk, genç ve yaşlı her insanın bedeni, kişiliği, haysiyeti, iffeti ve şerefi dokunulmazdır. Hiç kimse bir başkasının canına, malına ve kişilik haklarına kastedemez." dedi.

Sonrasında kürsüye davet edilen İl Müftüsü Salih Sezik, şiddetin herkesi ilgilendiren bir konu, toplumsal bir mesele ve bir hak mücadelesi olduğunu belirtti.

Türk İslam kültüründe ailenin en güçlü yapı taşının kadınlar olduğunu vurgulayan İl Müftüsü Sezik, "İslam, kadını cahiliye döneminde kız çocuklarını diri diri toprağa gömen bir noktadan cenneti ayaklarının altına koyan bir inanç yapısına yükseltmiştir." diye konuştu.

Hac ve Umre Hizmetler Genel Müdürlüğü Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı Tuncay Altınışık ise Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Büroları'nın kuruluş amacına dair bilgi verdi.

Altınışık, aile bireylerinin sevgiyi canlı tutarak sorumluluk alması gerektiğine işaret ederek kadınların Allah'ın bir emaneti olarak korunmaya değer olduğunu söyledi.

Şiddetin önlenmesi konusunda aile eğitiminin ve bu eğitime de Allah korkusunun yerleştirilmesi gerektiğini dile getiren Altınışık, Allah korkusunun Allah sevgisine dönüştürülmesi, aile bireylerinin sorumluluk alması ve bu sorumluluğun da sevgi temelli oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Panelde son olarak söz alan Sosyal Hizmetler Uzmanı Candan Coşkun Gürler; kadına yönelik şiddetle mücadele noktasında neler yapılabileceğini, nerelere başvurabileceğini, kadına yönelik şiddetin tanımları, türleri, şiddetin kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkisi, kadına yönelik şiddet konusunda ulusal ve uluslararası icraatlar, kadına yönelik şiddete karşı başvurulabilecek kurum ve kuruluşlar konularında bilgilendirmede bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan