“İyi insan olmadan, iyi Müslüman olunmaz” der bilge lider Aliya İzzetbegoviç… Önce ahlâkımız güzelleşmelidir. Ahlâkımız, ilhamını, edebini, ilmini, güzelliğini, vakarını, şahsiyetini Kur’an’dan ve onun teslimiyetiyle ümmete örneklik teşkil ettiği Hz. Muhammed Mustafa (sav.)’den almalıdır.

Kur’an-ı Kerim’de ilk inen ayetlerden bir tanesi, Resulallah (s.a.v.)’in ahlâkına, “Ey Peygamber! Muhakkak sen pek yüce bir ahlâk üzerindesin!” (Kalem, 68/4) buyurulmak suretiyle dikkatler çekilmekte, vurgu yapılmaktadır. Bizler, öyle bir hayat yaşamalıyız ki, ibadetlerimiz, üzerimizde bir yük, bir fazlalık, bir sıkıntı, bir bıkkınlık sebebi gibi gözükmemelidir. Öyle güzel insanlar olmalıyız ki, ibadetlerimiz bizim ahlâkımızı, yaşayışımızı, konuşmalarımızı, bakışımızı taçlandırır mahiyette olmalıdır.

Rabbimizin fıtratta ruhumuza yazdığı yaratılış ayarlarımıza yeniden dönebilmemiz için kendimizi yenilememiz, yeniden iman edip salih ameller işleyerek özümüze dönebilmek için tevbe ve istiğfar ile kendimize söz vermemiz gerekiyor. Rabbimizin mübarek vahyinden mülhem;

“Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr eden kimse iyice sapıtmıştır.” (Nîsa, 4/136)

İnsan olmak erdemli olmayı, erdem sahibi olmak ahlâk-ı hamide ’yi kuşanmış bir mü’min/Müslüman olmayı gerekli kılar. En tabii insânî davranışlarımızı özümüz gibi bilip, Rasûlullah’ın (s.a.v.); “din samimiyettir, din samimiyettir, din samimiyettir” ölçüsünü de asla hatırımızdan çıkarmadan, fıtratımıza uygun bir hayat yaşamalıyız.

İnsan olmanın temel şartlarından birisi, nefse muhalefet etmektir. Yani onun isteklerini değil, istemediklerini yapmaya yönelmek… Zira nefsini dizginleyemeyen kimse, kesinlikle olgun bir insan olma vasfını yakalayamaz.

Böyle bir insan ve böyle bir mü’min; kendisine Hz. Peygamber (s.a.v.)’i rehber edinecek, onu örnek alacak, modern deyimiyle; “rol model” kabul edecek, elinden geldiği, gücü ve bilgisi yettiği oranda ahlâkıyla ve şahsiyet duruşuyla ona benzemeye çalışacak…

Allah (c.c.); güzel insan, güzel bir kul, Rabbinin rızâsını kazanmış bir bahtiyâr olmayı cümlemize nasîb eylesin.