İstanbul Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğünce Suriyeli mültecilere yönelik düzenlenen yardım kampanyasında 7 tır dolusu kuru gıda yardımı İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın katıldığı programla Azez’e doğru yola çıktı. 

İstanbul Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğünce “İyilik mülteci kardeşinin tebessümüdür” sloganıyla düzenlenen 7 tır dolusu yaklaşık 700 bin TL değerindeki kuru gıda yardımı Merter Veysel Karani Camii’nden Azez’e uğurlandı. 

Programda konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Ramazan ikliminin gölgesi üstümüze düştü. Arınma ve tezkiye iklimi olan ramazanda daha yüksek seviyede bir ibadet iklimine giriyoruz. Orucumuz, namazımız, zekâtımız, sadakamız, fitremiz, itikafımız, teravih namazları, iftar sofraları ve ramazanın diğer bereketli ortamları bizi yeniden inşa ediyor. Ramazan bizim bozulan regülelerimizi yeniden tanzim ediyor. Kulluğa, Müslümanlığa, ibadete ve taate daha aşk ve heyecanla sarılmamıza vesile oluyor. Bu ramazan iklimi öncesi gençlik koordinatörü kardeşlerimizin gayretleriyle 7 tır dolusu kuru gıda erzakının toplanmış ve yola salınıyor olması hamde seza bir iştir.” dedi. 

İstanbul Müftülüğünce düzenlenen giyim yardımı kampanyasında toplanan yardımların teslimi için daha önceden Azez’e gittiğini kaydeden Müftü Yılmaz, “1,5 ay kadar önce 9 tır dolusu giyim kuşam Suriye’nin Azez bölgesine ulaştırıldı ve bizim nezaretimizde insanlara dağıtıldı. Gerçekten o bölgeyi gördükten sonra duygularımız değişti. Araplar, ‘Görmek, duymak gibi değildir.’ der. Televizyonlarda görüyoruz, gazetelerden okuyoruz, insanlardan duyuyoruz ama mahallinde gördüğünüz zaman işin vehametini çok daha yüksek seviyede kavrıyorsunuz. Oradaki yavruların, çadırlarda kalan insanların sızısı yüreğinize düşüyor. Bir çadırda 8-10 çocuğuyla bir çadır bezinin altında, bazen yağmurda çamura dönmüş zeminin üzerinde yatan insanları gördüğünüzde daha çok vermek, daha çok paylaşmak istiyorsunuz. Gerçekten orada bir uryan-ı sefalet, açlık, zorluk, bir dram ve trajedi var. Bu trajediye destek olmak ve oradaki kardeşlerimizin gönüllerini ihya etmek ve ramazan sevincini onlara da tattırmak amacıyla başlatılan bu kampanyanın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.  

Kampanyanın düzenlenme zamanının çok değerli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, “Ramazan arifesinde bu kampanyanın sonlandırılıp erzakın oraya ulaştırılıyor olması Cenab-ı Hakk’ın büyük bir lütfu. Bu manada emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Çünkü bizim yüce dinimiz bize adeta birbirimizi zimmetliyor. Müslümanı Müslümana, komşuyu komşuya, akrabayı akrabaya, kardeşi kardeşe zimmetliyor. Bir yerde ayağına taş değen bir Müslüman varsa diğer Müslümanların ayakları sızlıyor. Bir yerde aç olan varsa müslümanlar tok yatmaktan hicap duyuyor. Bir yerde üşüyen varsa Müslüman kendi bulunduğu yerde ısınamıyor. İnsanımız gerçekten böyle yüksek bir duyarlılığa sahip. Bu duyarlılığın daim olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederiz. Çünkü bu, milletimize ihsan-ı ilahidir. Peygamberimizin öğrettiği yüksek bir meziyettir. Bu manada insanımız ne zaman bir mülteci, muhacir, dertli ve ihtiyaç sahibi varsa onun yanında olmayı imanının muktezası sayıyor ve lokmasını bölüşmeyi şeref addediyor. Allah bu kampanyaya destek verenlerin herbirinden razı olsun.” ifadelerini kullandı. 

Müftü Yılmaz, daha sonra ilk yardım kolisini sembolik olarak tırlara yükledi. 

Yardım tırları Müftü Prof. Dr. Yılmaz’ın yaptığı duanın ardından İstanbul Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri ve vatandaşların katılımıyla tekbirler ve mehteran eşliğinde Azez’e uğurlandı.  

 

Editör: Mehmet Çalışkan