Üsküdar Cumhuriyet Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Yaman Dede Mehmet Efendi Camii, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.

- Cami, birliği ve beraberliği temin eder

Koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek cuma namazı öncesi düzenlenen törende konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, medeniyetimizin merkezi olan camilerin önemini vurgulayarak; "İslam medeniyeti, cami merkezli bir medeniyettir. Cami, toplayan, toplayıcı ve birleştirici anlamlarını ihtiva eder. Caminin olduğu yerlerde birlik ve beraberlik vardır. Çünkü toplumsal statüsü, duygu ve düşüncesi ne olursa olsun insanlar aynı safta Cenab-ı Hakk'ın huzuruna dururlar. Cami, birliği ve beraberliği temin eder." dedi.

Yaman Dede Mehmet Efendi Camii’nin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Müftü Maşalı; "Yeniden ibadete açacağımız camimiz daha da anlamlı bir camidir. Yaman Dede Mehmet Efendi, yakın tarihimizde belki de eşi benzeri az görülür bir zattır. Cenab-ı Hakk, Mehmet Efendi’ye Mesnevi ile tanışma imkânı vermiş ve Mesnevi üzerinden hidayete ulaştırmıştır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmemesine rağmen öyle sımsıkı sarılmıştır ki İslam’a, Müslüman bir ailede dünyaya gelen birçok kişiden çok daha fazla hem din-i mübini İslam’a hizmet etmiş hem de bu insanlığa ve ümmete, ahlakı, bilimi, irfanı aktarmıştır." ifadelerini kullandı.

- Yanlış kişilerin çıkması tasavvufa karşı çıkılmaya sebebiyet vermemelidir

Yaman Dede Mehmet Efendi Camii’nin yeniden ibadete açılmasının önemli mesajlar içerdiğini ifade eden İl Müftüsü Maşalıı, bazı yanlış kişilerin çıkmasının tasavvufa karşı çıkılmaya sebebiyet vermemesi gerektiğini hatırlatarak; "Yanlış kişiler ön plana çıktı diye tasavvufa karşı çıkan anlayışlar maalesef olabiliyor. Yapılan büyük yanlışların olması, Mehmet Efendi gibi güzel örneklere gölge düşürmemelidir. Bu güzel örnekler aslında bizim topraklarımızın tasavvufun hamuruyla yoğrulduğunu ve bu coğrafyanın ahlaklanmasında bu tür zevatın ne kadar büyük bir etkisinin olduğunu göstermesi bakımından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Müftü Maşalı sözlerini şöyle tamamladı:

"Rabbim, bu ülkenin birliğini ve beraberliğini ifade eden ne kadar değer varsa onlara sahip çıkmayı bizlere nasip etsin. Camimiz, ilimle irfanın, bilgiyle hikmetin, malumatla marifetin buluştuğu yer olsun. Bölgemizin imanla, İslam’la, Kur’an'la, sünnetle, ahlakla, sahih dini bilgiyle buluşmasına vesile olsun. Burada ibadet ve taatte bulunacak kıymetli cemaatimiz için de hayırlı ve mübarek olsun. Camimizin inşasında emeği geçen herkesten Cenab-ı Hakk razı olsun."

Konuşmaların ardından yapılan dua ile Yaman Dede Mehmet Efendi Camii yeniden ibadete açıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan