Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde il ve ilçe müftülükleri bünyesinde din görevlileri ve Kur’an kursu öğrencileri tarafından 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitler için binlerce hatim okundu.

Valilikler ve diğer kurumlarla koordineli şekilde organize edilen programlarda, şehitler için okunan binlerce hatm-i şerifin duası yapıldı.

İstanbul Müftülüğü 15 Temmuz dolayısıyla çok sayıda etkinlik düzenledi

İstanbul Müftülüğünce "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla düzenlenen programlar, 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği'nde İstanbul Valisi’nin katılımıyla düzenlenen anma töreni ile başladı.

Edirnekapı 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği’nde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın katılımıyla düzenlenen program; Eyüp Sultan Camii Başimam Hatibi Metin Çakar, Eyüp Sultan Camii İmam Hatibi Beytullah Özdemir, Süleymaniye Camii Başmüezzini Abdussamet Yazıcı ve Hırka-i Şerif Camii Müezzini Hami Ediz tarafından şehitlerin kabirleri başında okunan Kur’an tilavetiyle başladı.

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı’nın yaptığı dua ile program sona erdi.

15 Temmuz Demokrasi Şehitliği’nde hatim okundu, dualar edildi

İstanbul Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi iş birliğinde, Edirnekapı 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği’nde şehitlerimiz için hatm-i şerif okundu, dua edildi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, Edirnekapı 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği’nde, vatan uğruna can veren şehitlerimiz için gece boyunca 30 din görevlisi tarafından okunan hatm-i şerifin duasını yaparak şehit kabirlerini ziyaret etti.

İl Müftüsü Maşalı, duasında şu ifadelere yer verdi:

"Allah’ım! Şehadet şerbetini içen ve şehitler tepesine koşan 251 şehidimiz için gece boyunca okunan hatm-i şerifimizi dergâhı izzetinde kabul et. Malazgirt’ten 15 Temmuz’a, 15 Temmuz’dan bu güne kadar bu topraklardaki mevcudiyetimizi kanlarıyla, canlarıyla teminat altına alan cümle şehitlerimizi de okunan hatm-i şerifin hayrından, feyzinden ve bereketinden nasipdar et.

Mümin ile münafığın, vatansever ile vatan haininin arasındaki farkın ayan beyan ortaya çıktığı 15 Temmuz 2016 günü ve gecesi, bu vatanın harîm-i ismetine namahrem eli değmesin, bu vatandaki birliğimiz beraberliğimiz daim olsun, bu topraklar üzerinde kötü emelleri bulunanlar rezil rüsva olsun diye çabalayan ve bu uğurda canını feda etmekten asla geri durmayan, gözünü kırpmadan şehitler tepesine koşan 251 şehidimizin rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Allah’ım! 15 Temmuz şehitlerimizi Bedir, Uhud, Hendek, Malazgirt, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı şehitlerine komşu et. Rabbim! Kur’an-ı Kerim’de şehitlere ne kadar nimet vad etmişsen, hepsine nail et."

Sultan Ahmet Camii

İstanbul Müftülüğü, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ve 15 Temmuz Derneği iş birliğinde Sultan Ahmet Camii’nde Kur’an-ı Kerîm ve Mevlid Programı düzenlendi.

Programda 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu.

Program öncesi İstanbul Valiliği tarafından halka lokum ve şerbet ikramında bulunuldu.

Büyük Çamlıca Camii

İstanbul Müftülüğü 15 Temmuz şehitleri için Büyük Çamlıca Camii'nde Kur’ân-ı Kerîm ve Mevlid-i Şerif programı düzenledi.

Programda Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine karşı verilen mücadelede şehit olan vatandaşlar için Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu, sala verildi.

Üsküdar Büyük Çamlıca Camii görevlileri tarafından okunan Kur’an-ı Kerim, kaside ve salâlar ile başlayan program, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın duasıyla tamamlandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Bisiklet Turu

"FETÖ’nün darbe girişimine karşı verilen mücadele esnasında can veren şehitlerimizin ruhlarını yâd etmek, toplumda farkındalık oluşturmak, birliğimize katkıda bulunmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla" İstanbul Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi iş birliğinde bisiklet turu düzenlendi.

Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesinin 55 üyesi, Şehzadebaşı Camii’nden hareket ederek bisikletleriyle 15 Temmuz Şehitler Makamı'na geldi.

TDV gönüllüleri, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret ederek polislere bayrak ve Kur’an-ı Kerim hediye etti.

Sonrasında bisikletleriyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçen 55 TDV gönüllüsü, 251 şehit için okunan 251 hatm-i şerifin duasının yapılacağı 15 Temmuz Şehitler Makamı’na ulaştı.

Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesinin, Beyoğlu Müftülüğüne bağlı "Bisiklet Kulübü" olduğunu ifade eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, "Bu bisiklet kulübüne üye 55 kardeşimiz, bugün Şehzadebaşı'ndan hareket ettiler. Oradan İl Emniyet Müdürlüğüne uğradılar. İl Emniyet Müdürlüğümüzde polislerimize Mushaf ve bayrak takdiminde bulundular. Oradan hareketle de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü geçerek şu an şehitlerimizin makamına ulaştılar." dedi.

- 251 şehidimiz için 251 hatim okuduk

Şehitlerin ruhlarına ithafen 251 hatm-i şerif okunduğunu ve duasını yapacaklarını ifade eden Müftü Maşalı, "Bu tarz kalkışmalara bir daha bu ülkenin muhatap olmaması için öncelikle gençlerin milli ve manevi değerlerine sahip, ülkeye aidiyeti güçlü, milletine bağımlılığı kuvvetli bireyler olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Hem Diyanet İşleri Başkanlığımız hem de Türkiye Diyanet Vakfı olarak çalışmalar yapıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi olarak genç kardeşlerimizle bu tarz, gençliğin dünyasına hitap eden, onlarla aramızdaki kardeşliği pekiştiren süreci daha kuvvetli bir şekilde işleteceğiz." şeklinde konuştu.

Hain darbe girişiminde bulunanlara bakıldığında en temel vasıflarının istismar olduğunu vurgulayan Müftü Maşalı, "Dini değerleri istismar etmişlerdir. İstismar vakalarının yaşanmaması için gençliğimizin ve ülke insanımızın sahih dini bilgiyle buluşturulması gerekir. Sahih dini bilginin kaynağı da devletimizin resmi kurumu Diyanet İşleri Başkanlığıdır." dedi.

15 Temmuz darbe girişimine cesaret eden güruhun, yıllarca bu toplumun dini duygularını istismar ettiğinin altını çizen İl Müftüsü Maşalı, "İkinci temel vasıfları hainlik, üçüncüsü ise dış güçlere maşalık etmektir. Hainlik ve dış güçlere maşalık etme görevlerini ya da misyonlarını yerine getirememeleri için istismarı engellemek gerekir. Bu hainler aramızdan ayıklandılar. Başka görünüm ve kisve altında kötü planlar yapmaya çalışmasınlar. Rabbim milletimizi muhafaza eylesin. 15 Temmuz gecesi yaşanan hadiseyi de gençlerimize sürekli anlatmalıyız." diyerek konuşmasını tamamladı.

15 Temmuz Şehitler Makamı’ndaki program, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın duasıyla nihayete erdi.

İstanbul İl Müftülüğünce organize edilen tüm programlar, maske, fiziki mesafe ve temizlik kuralları dikkate alınarak gerçekleştirildi.

Editör: Mehmet Çalışkan