Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi iş birliğinde video konferans yöntemiyle düzenlenen "Lisansüstü Öğrencileri Kıraat Çalıştayı"na katılan İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı; "Kıraat ilmi, bir taraftan münbit, diğer taraftan da ülkemizde dar bir yaklaşımla ele alınmış ve hak ettiği değeri görmemiş bir alandır." değerlendirmesinde bulundu.

Kıraat ilminin ilim olma vasfıyla değil, daha ziyade hüsn-i tilavet boyutuyla öne çıkan bir alan olarak değerlendirildiğini hatırlatan Müftü Maşalı; "Aslında kıraat ilmi, İslami ilimler içerisinde nev-i şahsına münhasır, kendi mesaili, mebadii olan yani bir ilim dalını müstakil bir ilim dalı kılan ne kadar vasıf varsa hepsini kendi bünyesinde taşıyan bir alandır. Dolayısıyla kıraat ilmi de tefsir, hadis, fıkıh, tasavvuf gibi aslında temel İslâai ilimlerin ana alanlarından birisi halinde müstakil bir ilmi faaliyet alanıdır." ifadelerine yer verdi.

- Kıraat sadece hüsn-i tilavet yönüyle değil ilim dalı olarak da öne çıkarılmalı

Yapılan çalıştayın, sadece hüsn-i tilavet boyutu olmayan kıraatın ilmi yönüne dikkat çektiğini belirten Maşalı; "Ülkemizde bu tarz yapılan akademik çalışmalarla kıraat alanının ilmi yönü ve ilim dalı olma vasfının da öne çıkarılması söz konusu oluyor. Bu yapılan çalıştay, kıraatın bir ilim alanı olarak değerlendirilmesini besleyen, bu yönde bir şuurun gelişmesini sağlayan çalışmalar olması hasebiyle de son derece anlamlıdır." dedi.

Kıraat ilminin Kur’an-ı Kerim’in doğruluğuna ve güvenilirliğine sunduğu katkılara vurgu yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Maşalı; "Kıraat ilmi deyince sadece kıraat farklılıklarının tedrisinin yapıldığı bir alandan değil bunun dışında gerek tilavet boyutu gerekse mushaf boyutu itibarıyla derinlikli olarak araştırma yapılan bir disiplinden bahsediyoruz. Kıraat farklılıkları dediğimizde ise Kur’an-ı Kerim’in mevsukiyetini temin eden, Kur’an-ı Kerim’in mevsukiyetine halel gelmemesi için yapılan çalışmaları da ifade etmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Müftü Maşalı, tecvid ilmine de değinerek; "Kıraat ilminin içerisindeki tecvid ise gerek harf boyutuyla gerekse terkib boyutuyla birlikte nüzul döneminde Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından ve sahabe efendilerimiz tarafından Kur’an-ı Kerim’in nasıl seslendirildiğini bize sunan ve özgün telaffuzunu bizlere aktaran ilim dalıdır." diye konuştu.

- Kıraat ilmini diğer ilim dallarından farklı kılan önemli noktalardan birisi; sadece bir bilgi alanı olmanın ötesinde Kur’an-ı Kerim’in mevsukiyetinin temini açısından büyük önem taşıyor olmasıdır

Kıraat alanında çalışacak olan genç akademisyenlere tavsiyelerde bulunan Müftü Maşalı; "Belki akademik anlamda bizleri ileriye taşıyacak fakat kıraat ilminin problemli temel meselelerine çözüm üretme noktasında herhangi bir katkısı olmayacak konularla uğraşma lüksümüz olmamalıdır. Genç araştırmacı arkadaşlara tavsiyem; akademik anlamda gerçekten bizi alanın mütehassısı kılacak çalışmalar yapmak istiyorsak, üzerine çok metin üretilmiş ve kısmen tüketilmiş konular yerine el değmemiş alanlara yönelelim. Bunu yaptığımız takdirde kıraat ilmine hem ciddi katkılar sunmuş hem Kur’an’ın mevsukiyeti üzerine yapılan tartışmalara hüccet-i kavi cevaplar vermiş hem geçmişimize hem de geleceğimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmiş oluruz." dedi. 

Kıraat ilminin ilim olma vasfının öne çıkarılmasına katkı sunmalarından dolayı akademik çalışma yapanları takdir ve tebrik eden Prof. Dr. Maşalı; "Allah-u Teala (c.c) çalışmalarınızı hayırlı ve uğurlu eylesin. Ruz-i mahşerde karşınıza sadaka-i cariye olarak çıkartsın. Lisanüstü Kıraat Çalıştayı’nın yapılmasına vesile olan başta İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’a ve riyasetinde bu çalışmaları yürüten akademisyenlere teşekkür ediyorum." diyerek hitabını noktaladı.

Editör: Mehmet Çalışkan