İstanbul İl Müftülüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi iş birliğinde belirli aralıklarla yayınlanan "Din ve Hayat" dergisinin 41. sayısının teması olan "İmtihan" konusu kapsamında çevrimiçi panel düzenlendi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı moderatörlüğünde çevrimiçi gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, Prof. Dr. Özcan Hıdır ve Osman Nuri Demir konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde, "Din ve Hayat" dergisinin son sayısının teması olan "İmtihan" konusunu merkeze almayı planladıklarını belirten İl Müftüsü Maşalı, "Din ve Hayat dergisi muhtelif zamanlarda üç aylık, kimi zamanlarda ise dört aylık periyotlarla yayınlanan bir dergiydi. İstanbul Müftülüğü görevini üstlendikten sonra altı aylık sürede yayınlamaya başladık. Daha önce yayınladığımız 'Dijitalleşme' ve 'Adab' sayıları ile ilgili bir panel yapma fırsatı bulamadık. Din ve Hayat dergisinin bir geleneği olan panele, artık 'İmtihan' sayısıyla tekrar dönelim istedik." dedi.

- İmtihan, aynı zamanda kötülüğün kökünün kazınması için verdiğimiz mücadelenin de adıdır

Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, "Kur’an insanı 'zalûm' ve 'cehûl' olarak tanımlarken, insanın karakterine değil tutumuna işaret etmektedir. Zira zalûmun zalimden farkı, başka türlü imkânı varken insanın zulmü tercih etmesidir. 'Cehûl', başka türlü imkân varken cehli tercih etmiş olmasıdır." dedi.

Prof. Dr. Düzgün, "İmtihan, kötülük başımıza geldiğinde ona verdiğimiz tepki kadar, o kötülüğün dünyadan kökünün kazınması için verdiğimiz mücadelenin de adıdır." diye konuştu. 

- İnsanı yaşat ki dünya yaşasın

Panelist Prof. Dr. Özcan Hıdır ise koronavirüs günlerinde dünyada, "İnsan insanın kurdudur" anlayışından; "İnsan insanın yurdudur" anlayışına geçilmesi gerektiğini belirterek, "İnsanı ve insanlığı yaşat ki insan ve dünya yaşasın.' anlayışına şiddetle ihtiyacımız var. Bu insanlık imtihanını aşmak bizim elimizdedir. Dünya genelinde büyük çapta acılara ve ölümlere sebep olan koronavirüs dünyaya bu fırsatı vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

- İmtihanı anlayabilmek için tabiatı ve insanı çok iyi tanımamız gerekir

Son olarak söz alan Dr. Osman Nuri Demir ise "İmtihanı anlayabilmek için imtihanın gerçekleştiği tabiatı ve âlemi, imtihanın öznesi olan insanı çok iyi tanımamız gerekir. İnsanın başına gelenler ya bizatihi kendi yaptıklarının ya da başka bir insanın yapıp ettiklerinin sonucudur." ifadelerine yer verdi.

Editör: Mehmet Çalışkan