İstanbul Müftülüğünce başlatılan "İstanbul Usulü Güzel Ezan Okuma Kursu"nu başarıyla tamamlayan 23 imam hatip ve müezzin kayyıma, düzenlenen törenle kurs bitirme belgeleri takdim edildi.

İlki 2018 yılında yapılan kursta böylelikle ikinci dönem de tamamlanmış oldu.

İl Müftülüğü bünyesinde oluşturulan komisyonun özel olarak seçtiği görevlilere, Emekli İmam Hatip Habil Öndeş ve Mersiyehan Celal Yılmaz tarafından ezanı makamlarına uygun ve en güzel şekilde okuma dersleri verildi.

Kursu başarıyla tamamlayan görevliler için Pertevniyal Valide Sultan Camii'nde belge töreni düzenlendi.

Törende konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 2018'de başlatılan uygulamanın bu yıl da sürdürülerek kentteki camilerin imam hatip ve müezzin kayyımları arasından seçilen bir grup din görevlisine "İstanbul Usulü Güzel Ezan Okuma" eğitimi verildiğini belirtti.

Müftü Yılmaz, ezanın bir şiar ve İslam dininin sembolü olduğunu vurgulayarak,  "Ezan sadece namaza davet değil, aynı zamanda İslam'a davettir; güzelliğe, ahenge davettir." ifadelerini kullandı.

Ezanın çok güzel okunması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

"İstanbul'un fethinden günümüze kadar İstanbul tarzı bir ezan geliştirilmiş ve bu tarz gerçekten yüreklere dokunan bir ezan olmuştur. İnsanların etkilendiği, gönüllerin suzinak olduğu bir ezan olmuştur. Diyanet camiası olarak, bu güzelliğin kaybolması endişesi içerisindeyiz. Geçen sene düzenlediğimiz İstanbul Usulü Güzel Ezan Okuma kursumuzu tekrar başlattık. Habil Öndeş hocamızdan İstanbul Usulü Ezan Okuma Kursu alan arkadaşlarımız hem minareleri şenlendirecek, güzelliklerle insanlara ulaşacaklar hem de talep eden mesai arkadaşlarına eğitim verecekler."

Kursu tamamlayan din görevlilerinin sela ve ezanın makamları ve icrasıyla ilgili çok güncel bilgiye sahip olduklarını aktaran Müftü Yılmaz, "Bu kursa katılıp başarılı olan arkadaşlarımızın okuduğu ezan, bilenler tarafından hemen fark ediliyor. Onun için bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. İstanbul, bu işin merkezi; en güzel Türkçe burada konuşuluyor, en güzel ezan burada okunuyor, en güzel hat burada yapılmış. Dolayısıyla İstanbul'un kıymetini bilerek, İstanbul'u Anadolu'ya, taşraya, İslam ülkelerinin her bir yanına taşımamız lazım. Haremeyn-i Şerif'te bile İstanbul ezanı tarzı ezanın okunması şayan-ı arzudur." değerlendirmesinde bulundu. 

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul usulü ezanın uzun yıllara dayanan bir ahengi olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle noktaladı:

"İstanbul usulü ezan; uzun yıllar boyunca oluşan ahenktir, makamlardır, güzelliklerdir. Her vaktin ezanının ayrı makamda okunması geleneğidir. Herkes ezanı notalarına bakarak, seraser (bir baştan bir başa) okumuyor. Bir hoca efendinin dizinin dibinde, onun fem-i muhsininden alarak öğreniyor. Böyle bir gelenek devam ediyor ve diğer okuyanlarla birbirine yabancılaşmadan merkeze bağlı şekilde bu gelenek sürdürülmüş oluyor. Geleneğin sürdürülmesi ve bu duygunun yoğunlaşarak devam etmesi önemlidir. Bunlar bir önceki nesilden sonrakine kalan en değerli emanetler. Ses, ahenk, musiki deyip geçmemek lazım. Bunlar farkında olmadan; kimliğimizi, kişiliğimizi etkileyen ve oluşturan özelliklerimizdir. 
Şiar, insanın gönül telini titreten, duyguları harekete geçiren şey demektir. Ezan, bayrak, Kâbe bir şiardır. Bu şiarın kıymetinin bilinmesi bu ses ve ahenkle mümkündür."

Editör: Mehmet Çalışkan