Arnavutköy Müftülüğü tarafından düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İlçe Müftüsü Abdülkadir Boşal'ın açış ve selamlama konuşmasının ardından din görevlilerine hitap eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz şunları kaydetti:

“Emanetten maksat akıldır. Çünkü teklife muhatap olmanın temel şartı, akıl ve buluğdur. Dolayısıyla burada emanetten kastedilen şey; hayrı şerden, iyiyi kötüden, imanı küfürden tefrik edebilme manasına olan akıl, bir emanet olarak verilmiştir. Emaneti, sorumluluk duygusu ve bilinci diye tanımlamak mümkündür. Emaneti, sınırlı ve süreli bir zaman için insana verilen şey olarak düşünürseniz, lügatlardaki manasıyla, aslında bize verilen her şey emanettir. Bedenimiz, canımız, malımız, mekânımız emanettir. Yaşadığımız ve hayatımızı sürdürdüğümüz, kendisine yaslandığımız her şey bu manada bize emanet olarak verilmiştir. Geçici bir süre ve sınav maksadıyla verilmiştir. Yeryüzünü imar maksadıyla yaratılan insanoğlunun, iman ile kulluk etmek üzere yaratılmış olması emanet sayılan vasıflarla mümkün olmaktadır. Bu yüzden canımız, malımız, mekânımız, zamanımız emanet gibi düşünüldüğünde, bize ait neyimiz var diye soru sormak gerekir. Hakikaten baktığımızda bize ait hiçbir şeyimiz yok. Şair, ‘Alan sensin, veren sensin, kılan sen/ Ne verdinse odur dahi neyimiz var.’ diyor. Dolayısıyla bizdeki her şey Hakk'ın emanetidir, O’nun ihsanıdır. Dolayısıyla inanan insanlar olarak bu emanetler kapsamında hareket etmek durumundayız. Hepsinin bir varoluş amacı var ve o istikamette kullanılması isteniyor. Dolayısıyla, din gönüllüsünün emanet kavramını, hayatın merkezine oturtarak varoluşunu, yaratılışını ve kendisine verilen bütün mâl ü menâli emanet gören bir yapıda görmesi gerekiyor.”

Arnavutköy Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcısı Bahri Şamat, Arnavutköy Müftüsü Abdülkadir Boşal ve din görevlileri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan