Isparta İl Müftülüğü, “Şiddet İnsanlık Onuruyla Bağdaşmaz” konulu konferans düzenledi.

Çevrimiçi gerçekleşen konferans İl Müftülüğü sosyal medya hesapları üzerinden de canlı yayınlandı.

Konferansa Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmacı olarak katıldı.

Şiddete dair bazı veriler paylaşan Prof. Dr. Tarhan, şunları kaydetti:

“Kadına yönelik şiddette dünya birincisiyiz. İkinci sırada Amerika var. Böyle yakın arkadaş tarzındaki ilişkilerde 100 kadından 38'i şiddet görüyor. 3 kadından birisinin Türkiye’de şiddet gördüğü ile ilgili istatistikler sağlam istatistiklerdir. Şiddet sorunları İnsan Hakları Kurumu'nun gündeminde olan bir konu. Orada da ‘Şiddet neden bizim toplumumuzda var?’ diye sunum yaptım. Mevlana yetiştirmiş bir toplum, Yunus Emre yetiştirmiş bir toplum neden şiddet uyguluyor? Avrupa’da değil dünyada birinci sırada. Kadına yönelik şiddette ilk on toplum arasında Müslüman olan bir biz varız ama çocuk şiddetinde Amerika ön planda. Şiddet suçundan tutuklanan çocuklar açısından ABD ciddi şekilde önde. Bütün bunlar gösteriyor ki biz özellikle kadına yönelik şiddet konusunda ciddi sabıkalıyız. Toplum böyle değildi. ‘Gülü incitme’ diyen bir kültürümüz var. ‘Gülü incitme’ diyen eşini incitme diyor.”

Tarhan, “Türkiye de sosyolojik bir dönüşüm mü yaşanıyor? Şiddetin birçok boyutu ve altyapısı var. Lakin son dönemlerde toplumda genel olarak bir gerginlik var. Genel gerginlik olduğu zaman şuna benziyor; bir evde tüpgaz kaçağı varsa bir kıvılcım evi patlatır ve şu an toplumda o gerginlik var. Kıvılcımla her an patlayabilir toplum. Ailede de şiddet böyle oluyor. Her şey yolunda neşeli giderken olmuyor. Onun için sadece kadına yönelik şiddet değil aile içi şiddet kavramını kullanmak daha doğrudur. Çünkü kadına yönelik şiddet olduğu kadar az da olsa erkeğe hatta en çok çocuğa yönelik şiddet var. Şiddet sadece Türkiye’nin sorunu değil küresel bir sorun.” değerlendirmesinde bulundu. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Şiddeti tanımayla ilgili bir ölçek yapmamız lazım. Şiddete yatkın kişileri önceden belirlemek, ona göre şiddet gerçekleşmeden tedbir almak ve risk gruplarıyla ilgilenmek gerekir.”

Editör: Mehmet Çalışkan