Hatay’da düzenlenen konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak konuşmacı olarak katıldı.

Program, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açış konuşması yapan İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu: “Hayatının her alanında bizlere örnek olan Peygamber Efendimiz (s.a.s.) genç nesilleri anlama ve onları geleceğe hazırlama konusunda da en güzel rehberimizdir. Peygamberimiz (s.a.s.) İslam’a davet görevini alıp tebliğe koyulduğunda kendisine ilk iman edenlerin büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyordu. İslam genç sahabelerin omuzlarında yükseliyor, onların gayret ve hizmetleriyle Mekke’den Medine’ye, Medine’den de dünyanın dört bir yanına yayılıyordu.  Sevgili Peygamberimizin (s.a.s.) dünyasında gençlerin her zaman özel bir yeri olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak’ın konferansına geçildi.

Bünyamin Albayrak, sünnetin dinimizdeki yerini anlatarak başladığı konuşmasına, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaşantısı hakkında bilgiler vererek devam etti.  

Sahabelerin Peygamberimize (s.a.s.) olan bağlılığına işaret edenda Albayrak, Cafer b. Ebi Talib’in (r.a.) Habeşistan’a hicret edenleri geri almak üzere gidenlere, Habeşistan kralının huzurunda Peygamberimizle (s.a.s.) insanlığın değerini bulduğunu söylediğinde henüz 17-20 yaşlarında olduğunu, Erkam’ın (r.a) 17 yaşında Müslüman olduğunu ve evini Peygamberimizin hizmetine verdiğini, İslam tarihinin ilk okulunun, ilk üniversitesinin “Darü’l-Erkam” denilen bu ev olduğunu dile getirdi.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) eğitim metoduna da değinen Albayrak şöyle devam etti: 

“Peygamber Efendimiz (s.a.s.) gençlere değer verirdi. Onlara güvenirdi. Hicret esnasında Hz. Ali’ye (r.a.) kendisinde bulunan emanetleri teslim ederek sahiplerine teslim etmesini ve sonra kendisinin de hicret etmesini tembihlemişti. Onlara yetki ve sorumluluk verirdi. Usame b. Zeyd’i ordunun başına komutan tayin ettiğinde 18 yaşındaydı ve Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer gibi sahabeler de o ordunun içindeydi. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) gençlere önce ahlak ve maneviyatı öğretti.”

Albayrak sözlerini şöyle tamamladı:

“Kıymetsiz genç yoktur, kıymeti ve değeri keşfedilmemiş gençler vardır. Sorunlu genç yoktur, sorumluluk ve maneviyat eğitimi verilmemiş gençler vardır. Bizler gençlere Âlemlerin Efendisini öğretmezsek başkası gelir Yüzüklerin Efendisi’ni, öğretir. Bizler gençlerimize, Habib-i Neccar’ı, Battal Gazi’yi, Selahattin Eyyubi’yi, Ulubatlı Hasan’ı, Sultan Alparslan’ı, Hz. Ali’yi, Hz. Hamza’yı anlatmazsak başkası gelir Harry Potter’ı anlatır, sahte kahramanlarını anlatır. Düşmanlar değeri ve kıymeti bilinmeyen gençleri alır ve kullanır. Peygamber Efendimizi (s.a.s.) anmak önemlidir ama onu anlamak daha da önemlidir.” 

Programa Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, ilçe müftüleri, kurum amirleri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 

Editör: Mehmet Çalışkan