Programa Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Emekli İl Müftüsü Mustafa Varlı, daire müdürleri, ilçe müftüleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Program Ahmet Kızu’nun Kur’an tilavetiyle başladı.

Antakya İlçe Müftüsü Necati Şafak, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nı kutlayarak haftanın hayırlar getirmesi niyazında bulundu.

Din görevlileri adına bir konuşma yapan Antakya İlçesi Ulu Cami İmam-Hatibi Ali Binici, din görevlileri olarak yüklenmiş oldukları bu kutsal görevi layıkıyla yerine getirme gayretinde olduklarını belirterek “Din Görevlileri olarak cami hizmetlerimizin yanında cami dışı çalışmalarımızla da vatandaşlarımızın iyi gününde, kötü gününde yanlarında olmaya gayret ediyoruz.” dedi.

Program, Ali Binici’nin konuşmasını müteakip Hatay İl Müftülüğü İlahi Korosu'nun seslendirdiği ilahilerle devam etti.

İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu: “1986 yılından beri her yıl ekim ayının ilk haftası “Camiler Haftası” olarak kutlanmaktadır. 2011 yılından itibaren de her yıl bir tema belirlenmekte ve bu tema çerçevesinde etkinlikler düzenlenmektedir. 

Camiler, mabud-u hakikiye karşı mükellef bulunduğumuz namazın toplu halde eda edildiği yerlerdir. İslam dini, cemaat ruhuna büyük bir ehemmiyet vermiştir. Topluluğun bulunduğu yerde rahmet, nimette bereket, ibadette halavet ve sevabında fazlalık vardır. 

Camilerimizin maddi imarı kadar manevi imarı da önemlidir. Maddi imarı demek, caminin yapımı, eskiyen bozulan yerlerinin tamiri demektir. Manevi imarı ise, imam hatibiyle müezziniyle birlikte, kadın erkek, yaşlı çocuk, amir memur toplumun bütün kesimiyle dolup taşmasıyla olur. 

Bu sebeple Diyanet İşleri Başkanlığımız, bu seneki “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nın temasını “din hizmetine adanmış ömürler” olarak belirlemiştir. İslam’ın ilk yıllarından itibaren günümüze kadar, din-i mübin-i İslam’a hizmet etmek için ömrünü vakfetmiş büyük emek ve çaba harcamış, hocalarımız, müftü, vaiz, imam hatip, müezzin kayyım, Kur’an kursu öğreticilerimiz yâd edilecek, yapmış oldukları hizmetler anlatılacaktır. 

Bu şekilde ömrünü İslam dinini anlatmaya adayanlardan birisi de Sa’d ibni Ebi Kebşe’dir. Ebi Kebşe Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından Çin’e İslam’ı anlatmak üzere görevlendirilmişti ve gönderilmişti. Daha sonra Medine’ye döndüğünde Peygamber Efendimizin (s.a.s.) vefat ettiğini öğrendi ve çok üzüldü. Efendimiz beni Çin’e gönderdi ama dön demedi diyerek bir süre daha Medine’de kaldıktan sonra tekrar Çin’e dönerek vefatına kadar orada kalmıştır ve orada vefat etmiştir. 

Bu vesiyle, İslam'ın ilk yıllarından günümüze kadar hademe-i hayrat dediğimiz ve İslam’a hizmet etmiş hocalarımızdan ahirete göç edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da sağlıklı hayırlı uzun ömürler diliyorum. Bu haftanın ülkemiz, milletimiz ve tüm meslektaşlarım için hayırlı, başarılı hizmetlere vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim.” dedi.

Program, emekli din görevlilerine plaket takdimi ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan