Antakya İlçe Müftülüğüne bağlı Merkez Kur’an Kursu’nda öğrenim gören ve hafızlıklarını tamamlayan öğrenciler için “Hafızlık İcazet Merasimi” düzenlendi.

Hafızlığını önceki dönemlerde Merkez Kur’an Kursu’nda tamamlayan Yusuf Acar’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış ve selamlama konuşmasını Kurs Yöneticisi Hasan Urhan yaptı.

Antakya İlçe Müftüsü Necati Şafak, Kur’an öğretiminin önemine değinerek katılımlarından dolayı misafirlere teşekkür etti, gayretlerinden dolayı öğreticileri tebrik etti ve öğrencilere başarılar diledi.

Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu ise; “Kur’an’ı anlamak gerektiğini, O’ndaki emir ve yasaklara uyarak Kur’an’da verilen haberlerden ibret alınması ve Kur’an’ın hayata tatbik edilmesi gerektiğini” kaydetti.

Kavillioğlu; “Bunu yapanların karşılığını dünyada ve ahirette göreceklerini ve Kur’an’ın ahirette şefaatine nail olacaklarını, Peygamber Efendimizin (s.a.s.), ‘Oruç ve Kur’an kıyamet günü sahibine şefaatçi olacaktır.’ buyurduğunu, dolayısıyla Kur’an’a hizmet edenlerin, O’na destek olanların, O’nu okuyanların, ezberleyenlerin, bunları yapanların ve yapanlara yardımcı olanların hem dünyada hem ahirette bunun karşılığını göreceklerini” ifade etti.

Son olarak kürsüye gelen Sosyal Hizmetler Daire Başkan V.  Mehmet Yolcu ise hafızlığın önemine dikkati çekerek şöyle devam etti:

“İslam tarihinde ilk eğitim kurumu ‘Daru’l-Erkam’dır. Allah Resulü (s.a.s.) tarafından kurulmuş ve Ashab-ı Kiram burada bizzat Peygamber Efendimizden eğitim almıştır. Kur’an hizmetinde ilk atama Mus’ab b. Umeyr (r.a) ile olmuştur. Medine’den gelen ve İslam’ı kabul edenler Allah Resulü’nden kendilerine bir öğretici vermesini istemeleri üzerine Mus’ab b. Umeyr görevlendirilmiştir.

Kur’an eğitiminin müesseseleşmesi ise Suffe ile olmuştur. Burada eğitim görenlere de ‘Ashab-ı Suffe’ denmiştir. Mescid-i Nebevi’nin bir köşesinde kalmışlar ve eğitim görmüşlerdir.

Daha sonra; Mekke’de Muaz b. Cebel ve Abdullah b. Abbas, Kûfe’de Abdullah b. Mes’ud, Basra’da Musa el-Eş’ari, Şam’da ise Ebu’d-Derda Kur’an hizmetlerinde bulunmuşlar ve talebe yetiştirmişlerdir.

Yine Suffe’de tedris-i saadetten geçen sahabiler, dünyanın dört bir tarafına yayılarak İslam’ı anlattılar. Talebe yetiştirdiler ve İslam’ın yayılması için gayret ettiler.”

Konuşmaların ardından hafızlık eğitimini tamamlayan 34 öğrenciye hafızlık belgeleri ile birlikte çeşitli hediyeler takdim edildi.

Program ikramlarla sona erdi.

Programa Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal Hizmetler Daire Başkan V.  Mehmet Yolcu, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Antakya İlçe Müftüsü Necati Şafak, İl Müftülüğü personeli, hafızlar ve aileleri ile din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan