Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu başkanlığında oluşan heyette İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, İl Müftülüğü Vaizi Mustafa Doğan ile İl Müftülüğü Engelli koordinatörleri Mevlüde Çapur ve İbrahim Kefçi yer aldı.

İl Müftüsü Kavillioğlu rehabilitasyon merkezi yöneticisine çiçek takdim ederek, engelli öğrencilere verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

İslam dininde engellilere ayrı bir önem verildiğini kaydeden Kavillioğlu, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) görme engelli sahabesi Abdullah İbni Ümmü Mektum’u yerine devlet başkanı vekili olarak görevlendirdiğini ve Abdullah İbni Ümmü Mektum’un aynı zamanda Peygamber Efendimizin müezzinlerinden birisi olduğunu, ayağında engeli bulunan Muaz bin Cebel’i ise Yemen’e vali tayin ettiğini söyledi.

Müftü Kavillioğlu şöyle devam etti:

“İslam dini engellilere nazik ve kibar davranılmasını emreder. Sizler de bunu en güzel şekilde yapmaktasınız. Ülkemizde yaklaşık 8 milyon civarında engelli kardeşimiz var. Devletimiz engelli kardeşlerimize ve ailelerine destek vermekte. Diyanet İşleri Başkanlığımız da engelli kardeşlerimizin dini eğitim alabilmesi için onlara yönelik özel kitaplar yayınlamakta ve projeler geliştirmektedir. Millet olarak bu kardeşlerimizi bağrımıza basmalı, şefkat ve merhametle yaklaşmalıyız. Elimizden gelen maddi manevi her türlü desteği vermeliyiz.  Kişinin Allah katında değer kazanması, fiziksel özellikleriyle değil, gönül zenginliği ve yapıp ettikleriyle mümkün olmaktadır. Engelli kardeşlerimiz bizlere Allah’ın birer emanetidir.”

Sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet eden İl Müftüsü Kavillioğlu, öğrencilere çeşitli hediyeler takdim etti.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden Hatay Müftülüğüne ziyaret

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi öğrencileri “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla Hatay Müftülüğünü ziyaret etti.

İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, öğrencilere Kur’an-ı Kerim hediye etti.

***

4-6 yaş Kur’an kursları ‘Amin Alayı’ düzenledi

Öte yandan Hatay Antakya ilçesine bağlı Tomurcuk 4-6 Yaş Grubu Kur’an Kursu öğrencilerinin katılımıyla “Amin Alayı” düzenlendi. 

Miraç Camii’nde düzenlenen programa Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, Antakya İlçe Müftüsü Necati Şafak, Kur’an kursu öğreticileri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Tomurcuk 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri; besmeleler, salat-ı ümmiyeler ve ilahiler eşliğinde Türk Bayrağı’nı ve Kur’an-ı Kerim’i öperek camiye girdiler.

Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu; “Osmanlı’da halk arasında ‘âmin alayı’ olarak adlandırılan bu törene ‘bed-i besmele cemiyeti de denilirdi. Genelde kandil, pazartesi ve perşembe günleri düzenlenirdi. Okula başlayacak çocuğun ailesi bir gün önceden mektebin hocasına haber gönderir, hoca da merasim günü çocukları sıraya dizer, öndekiler yüksek sesle ve koro halinde ilahiler okuyarak, arkadakiler beyit aralarında ‘âmin’ diye bağırarak neşe içinde çocuğun evine gelirlerdi. Âmin alayı eve gelince hoca dua eder, arkasından herkes ‘âmin’ derdi. Daha sonra çocuk, önceden süslenerek hazırlanmış bir arabaya veya ata bindirilir, ilahiler söylenerek evden çıkılırdı. Sokaklarda bu şekilde bir müddet dolaşılarak çocuk mektebe getirilirdi. Hocasından ilk dersini aldıktan sonra hocasının ve davetlilerin elini öper, talebelerden birisi aşr-ı şerif okur ve hocanın yaptığı dua ile tören tamamlanırdı. Âmin alayı geleneği, çocuklarda büyük bir heyecan ve öğrenme isteği meydana getirirdi.

Biz de bu geleneği yaşatmak için böyle bir program düzenledik. Yavrularımız bir dönem boyunca eğitim aldılar, pek çok şey öğrendiler. Bu öğrendikleri şeyleri velilerine göstersinler ve diğer yavrularımıza bir teşvik olsun diye bu program hazırlandı.”

Program öğrencilerin okuduğu ilahi ve aşr-ı şeriflerin ardından öğrencilere hediye takdimi ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan