Habib-i Neccar Camii’nde düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı, Hatay İl Müftülüğü İlahi Korosu’nun seslendirdiği ilahilerle devam etti.

Sonrasında kürsüye gelen Hamdi Kavillioğlu, şunları kaydetti:

“Yeryüzünde ibadet etme ve bu ibadetleri yerine getirmek için mabet inşa etmek ilk insan ve ilk peygamber Adem (a.s.) ile başlamıştır. İslam literatüründe ibadet mekânları önce ibadet edilen ev anlamında ‘beyt’, sonra secde edilen yer anlamında ‘mescid’ ve daha sonra toplayan/toplanılan yer, Allah’ın rızasını kazanmak için insanların bir araya geldiği mekân anlamında ise ‘cami’ olarak isimlendirilmiştir.  Camilerimiz dua ve ibadetlerin topluca Allah’a arz edildiği, gönüllerin yıkandığı, elem ve sevinçlerin paylaşıldığı kutsal mekânlardır.

Camiler; bilmediklerimizi öğrendiğimiz, ilim ve irfanımızı yükselttiğimiz, bilgi ve hizmet yuvalarımızdır. Camiler gerçek huzuru bulduğumuz manevi sığınaklarımızdır. Camiler vatan sevgisinin, milli bütünlüğün telkin edildiği, şehitlik-gazilik ruhunun beslendiği, çalışma azminin, güzel ahlakın işlendiği dini ve milli kültür ocağımızdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Medine’ye hicret ettiğinde yapmış olduğu ilk işlerden biri Mescid-i Nebevî’yi inşa ettirmek ve inşaatında bizzat çalışmak olmuştur. Bu gelenek sonraki yıllarda da devam ettirilmiş, Osmanlı zamanında bir yere yerleşim yeri kurulacaksa ilk önce cami ve hamam yapılmış, sonra onların etrafına evler inşa edilmiştir. Çünkü camiler insanları manevi kirlerden ve günahlardan, okullar cahillikten, hamamlar ise maddi kirlerden temizler.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, bu seneki ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın temasını ‘Cami ve Hayat’ olarak belirlemiştir. Hafta boyunca İl Müftülüğümüz ve ilçe müftülüklerimiz, tema çerçevesinde etkinlikler icra edecekler.”

Programa Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, daire müdürleri, ilçe müftüleri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Hatay İl Müftülüğünden “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” ziyaretleri

Öte yandan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu ve beraberindeki heyet, kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdiler.

Editör: Mehmet Çalışkan