Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan; "Hastanelerde Manevi Destek ve Rehberlik Hizmeti İş Birliği Protokolü" kapsamında Hakkari İl Müftülüğü, devlet hastanesinde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaya başladı.

Hakkari Devlet Hastanesi'nde manevi destek ve rehber olarak görevlendirilen Merkez Hacı Abdurrahman Camii İmam Hatibi Yüksel Demirkan, görevine başladı.

Uygulamanın hayırlı olması temennisinde bulunan Hakkari İl Müftüsü Faruk Gürbüz, "Sağlık Bakanlığı ile Başkanlığımız arasında imzalanan protokol çerçevesinde yapılan manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetinin hastalarımızın iyileşme süreçlerine katkısı olacağı kanaatindeyim. Bu vesile ile yaptığımız görevlendirmenin hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan diliyorum." dedi.

Hastane Başhekimi Uz. Dr. Hüseyin Kara ise "Hastaların iyileşme süreçlerine katkısı en fazla olan olgulardan biri, hastaların moral ve motivasyonlarının iyi olmasıdır. Manevi danışman ve rehber olarak görevlendirilen hocamızın bu işi en iyi şekilde yerine getireceğine olan inancım tamdır. Bu vesileyle yapılacak hizmetin hastalarımızın iyileşme süreçlerine katkı vermesini Yüce Allah’tan niyaz ederim." diye konuştu.

Manevi Destek ve Rehberlik Nedir?

Manevi destek ve rehberlik, bir din ve inanç desteğidir.

İnsanlara acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde, ani değişmelerle gelen (hastalık, ameliyat, mahkumluk, askerlik, sakatlık, afet vb…) kriz durumlarında, onların yanında olmak; onlara din ve inanç açısından destek olabilmek, varsa soru ve sorunlarına danışmanlık etmek; adet ve ibadetlerini yerine getirebilmelerinde rehberlik, varlıklarına bir mana, hayatlarına yeni bir anlam verebilmede eşlik edebilmektir.

Hastane, askeriye, cezaevi gibi kurumlarda, bu işi uzman bir şekilde yapan kişiye "Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi" denir.

Ne Değildir?

Manevi destek ve Rehberlik; Psiko-terapi, sosyal bakım ya da tıbbi bir tedavi değildir.

Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi; Psikolog, Psikiyatrist, Sosyal Hizmet Uzmanı, Tıbbi bir tedavici (Doktor) değildir.

Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi; Sağlık Personeli ile multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi Değerler ışığında Danışmanlık ve Rehberlik yaparak, Moral-Motivasyon desteği sunar. 

Manevi Destek ve Rehberlik İlkeleri 

1.Manevi Bakım; talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personelinin ihtiyacına göre uygulanır.

2. Manevi destek talep eden kişinin öncelikle ihtiyacı tespit edilir.

3.Dinleme, anlama ve anlamlandırma metoduna ağırlık verilir.

4.Talep eden kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda sonuca birlikte ulaşılır.

5.Manevi Bakım Görevlisinden; yakın ilişki kurması, bireylere güven vermesi, içten ve samimi olması, danışanı güler yüzle karşılaması, anlamaya çalışması beklenir.

6.Baskısız danışma atmosferi oluşturarak, kişinin yargılanmayacağı ve suçluluk duygusu hissetmeyeceği şekilde problemlerini rahatça açmasını sağlar.

7.Manevi destekte gizlilik esastır. Kişisel bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmaz. Sağlık Bakanlığı TKHK tarafından belirlenen“Personel Gizlilik Sözleşmesi”hükümlerine bağlı kalınır.

8.Manevi Destek Hizmetini Talep eden kişiler arasında ayrım yapılmaz. Sınıflandırılmaz. Talep eden her kişinin bu hizmeti alması sağlanır. Bu hizmet Hasta ve İnsan Hakları açısından Dünyada ve Ülkemizde yasal güvence altına alınmıştır. 

Manevi Destek ve Rehberlik Modeli Nasıldır?

Karşılıklı konuşarak anlama, açıklama, yorumlama ve anlamlandırma esasına dayanır.

Editör: Mehmet Çalışkan