Hâkkari'de "Gönül Bağı" projesi kapsamında Hakkâri Valiliği, İl Müftülüğü,  Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı iş birliğinde “Geçmişten Günümüze Kadın ve Toplum” konulu konferans düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Faruk Gürbüz: “Projedeki gayemiz; her ay gönülleri bir araya getirerek insanlar arasında sevgi ve muhabbetin oluşmasına vesile olmak, aile içi huzur ve samimiyeti arttırmak ile helal, haram duyarlılığı kazandırmak gibi konularda farkındalık oluşturmaktır.” ifadelerini kullandı.  

“Dünya Kadınlar Günü”ne de değinen İl Müftüsü Gürbüz konuşmasına şöyle devam etti, 

“Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Hz. Peygamberin on binlerce insana hitap ettiği Veda Hutbesi'nin yıl dönümüne denk gelmektedir. Peygamber Efendimiz bu hutbede, ‘Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. Kadınların iyiliğini isteyin, durumlarının iyileşmesi için çaba sarf edin. Siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız. Haklarına riayet konusunda Allah'ın emirlerine yapışın, azabından korunun.’ buyurarak kadın haklarına riayetin dinimizdeki yeri ve önemine vurgu yapmıştır. Bu kapsamda kadına karşı şiddetle de en büyük mücadeleyi Hz. Peygamber yapmıştır.”

Sonrasında “Geçmişten Günümüze Kadın ve Toplum” konulu konferansa geçildi.

Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Çiçek; İslam dininin hem ibadet hem de toplumsal kuralları olduğunu, kuralların gereği gibi uygulanması durumunda aile ve toplum hayatının mutlu ve huzurlu geçmesine, insanlar arasında sevgi ve muhabbetin oluşmasına vesile olacağını belirtti.

Prof. Dr. Çiçek asr-ı saadetten günümüze İslam’ın kadına bakışını, Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının hayatından örnekler vererek anlattı. 

Editör: Mehmet Çalışkan