Hakkari Müftülüğünden ‘Diyanet Gençlik Hatıra Ormanı’

Tarım ve Orman Bakanlığınca ‘Geleceğe Nefes Ol’ sloganıyla başlatılan fidan dikme kampanyasına destek olmak amacıyla Hakkari İl Müftülüğünce fidan dikme etkinliği düzenlendi.

İl Müftüsü Faruk Gürbüz, Müftülük personeli ve din görevlilerinin katıldığı etkinlikte Vatan Tepesi’nde İl Müftülüğüne tahsis edilen bölgeye 800 adet fidan dikildi.

Alan, ‘Hakkari İl Müftülüğü Diyanet Gençlik Hatıra Ormanı’ olarak adlandırıldı.

İl Müftüsü Faruk Gürbüz; “Peygamber Efendimizin doğumuna denk gelen böylesi güzel bir haftada, memleketimizin yeşilliğine, yaşanılır hale gelmesine ve havanın temizlenmesine büyük katkısı olan ormanların oluşturulmasına destek veren kurum ve kuruluşlarla din görevlilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Müftü Gürbüz şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere dinimiz İslam, ağaç dikmeye büyük önem vermiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) her meselede olduğu gibi bu konuda da ashabına tavsiyelerde bulunmuş ve yaptıklarıyla günümüz insanlarına ışık olmuştur. Hadis-i şeriflerinde, ‘Kim buradan bir ağaç keserse mutlaka onun yerine bir ağaç diksin!’ buyurarak kesilen ağacın yerine yenisinin dikilmesinin önemine, elindeki sopayla bir ağacın dallarına vurarak yapraklarını dökmeye çalışan bir bedevîyi, ‘Ey bedevî! Yumuşak bir şekilde ve tatlılıkla sallayarak yaprakları dök, vurup kırarak değil!’ diyerek ağaçlara karşı şefkatli olunması gerektiğine, ‘Kıyamet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın!’ buyurarak ağaç dikmenin zamana bağlı olmadığına işaret etmiştir.”

İl Müftüsü Gürbüz konuşmasını ağaç dikenleri müjdeleyen şu hadis-i şerif ile tamamladı:

“Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabani hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.”

Ceza infaz kurumunda Mevlidi- Nebi programı

Mevlidi Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında Hakkari İl Müftülüğünce Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda konferans düzenlendi.

Sala ile başlayan program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Sonrasında kürsüye gelen Vaiz Abdulcelil Arslan, ‘Hz. Peygamber ve Aile’ konulu konferans verdi.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınar ise “İl Müftülüğümüzün düzenlemiş olduğu böylesi etkinlikler, infaz kurumlarının sadece ceza çekme yerleri olmadığını, aynı zamanda ıslah ve yeniden topluma kazandırma yerleri olduğunu bir kez daha anımsatmıştır. Programda emeği geçen herkese teşekkür ederim.”dedi.

Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutuklular arasında düzenlenen “Hz. Peygamber ve Aile” konulu hadis ezberleme yarışmasına katılanlara hediye takdim edildi.

Öğrencilere özel program

Din görevlileri, Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında orta ve lise düzeyinde öğrenim gören öğrencilerle bir araya geldiler.

Okul ve pansiyonlarda öğrencilerle buluşan din görevlileri, haftanın teması olan “Hz. Peygamber ve Aile” konusuna değinerek, ‘Hz. Peygamber ve ashabının aile hayatı’, ‘aile içi iletişim’, ‘anne-baba ve diğer aile bireylerine karşı görevlerimiz’, ‘eşlerin birbirleri ile çocuklarına karşı görev ve sorumlukları’, ‘teknoloji bağımlılığı ile bağımlılık yapan diğer zararlı maddelerin ailelerde oluşturduğu tahribat’ konularında bilgilendirmede bulundular. 

Okul ve pansiyonlarda düzenlenen programlarla ilgili açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Faruk Gürbüz, “Gençlerimizi aileleri tahrip eden zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak ve onları, vatana, millete ve ailelerine faydalı birer birey haline getirmek için üzerimize düşen görevleri yapmanın gayreti içerisindeyiz.” dedi.

Kızılay kan bağışına destek

Öte yandan Hakkari İl Müftüsü Faruk Gürbüz, Müftülük personeli ve din görevlileri, Kızılay’ın düzenlediği kampanyaya destek olmak için kan bağışında bulundular.

Editör: Mehmet Çalışkan