İnsanlar vardır; sadece yaşadıkları zaman dilimine değil geleceğe de yön verir. İnsanlar vardır; yaradılış gayesinden sapmaz, kendisine biçilen ömrü; o ömrün ve hayatın Sahibiyle dolu dolu yaşar…

Hocaların hocası Hafız Abdullah Nazırlı Hocam,

İşte tam bu yönüyle yürekten etkilendiğim bir insan…

Hayatını ve eserlerini okudukça ondaki adanmışlık ahlakını keşfettim. Kendini O’na ve O’nun Kelamı Kadimine adamayı, Onunla huzuru yakalamayı ve yakladığı o iç huzuru ve mutluluğu dünyalara değiştirmemeyi; Yunus’un ifadesiyle ''Ballar balını buldum kovanım yağma olsun'' Sözünün ifade ettiği manayı buldum.

Ve yine Hocamızda, yüce değerlerin izzet ve şerefini, hayatı pahasına da olsa muhafaza ve müdafaa etme erdem ve yiğitliğini gördüm.. Hayatı boyunca Kur’anın hem hafızı hem de muhafızı olduğunu, sadece sözüyle değil, yaşantısıyla da ortaya koyduğunu fark ettim.. O'nun ’’Ben Kur’anı muhafaza ettim ve onu rast gele olur olmaz yerlere götürmedim, şeref ve itibarını asla yere düşürmedim.''  sözü hala kulaklarımda yankılanmaktadır… 

Bu sebeple Özellikle Kur'an hafızı olanların, Kur'anın muhafızı da olmalarını ve böylece ümmetin en şereflisi olma bahtiyarlığına ermelerini arzu ederek onlara şöyle sesleniyordu:

Eşref-i ümmet olanlar hafız-ı kuran olur
Hafız-ı Kur’an olanın Hafızı, Kur’an olur
Kim kelamullahı ezber eylese Allah için
Hamisi Allah olur, o nail-i ihsan olur

Hocamız her yanına gidip gelişimizde bize, gerek duruşuyla ve konuşmasıyla, gerek edeb ve irfanıyla ve gerekse kendinden değil, kendini yücelten değerlerden sürekli bahsetmesiyle, yani parmağa değil, parmağın işaret ettiği noktayı göstermesiyle nebevi bir ahlak öğretisinde de bulunmaktaydı… Benim hayatım, eğer Rabbimin Kur’anına hizmet edecekse ancak mutlu olurum. Bu sebeple; lütfen benden değil,  benim kendisiyle değer kazanmaya çalıştığım ilahi prensiplerden bahsedin. Beni olduğu gibi anlatın, sakın aşırılığa kaçmayın. Benim izzet ve şeref bulmaya çalıştığım değerlere bu toplumu taşımaya gayret edin…
 
Yok, gözüm bir başka yolda bana din-ü iman yeter
İhtiyacım yok gayre Haktan bana ihsan yeter
Elde Kur’an Hüccetimdir başka hüccet istemem
İstemem bir başka burhan bana bu burhan yeter

Hocamız insanlığı mütemadiyen Yüce kitabın evrensel değerlerine davet etmekteydi. Çünkü O’na göre Kur’an, Âlemlerin Rabbi, sonsuz ilim ve güç sahibi Allah'tan insanlara bir rahmet olarak indirilmiştir. Zira Allah-u Teâlâ böyle bir kitap göndermekle  insanlara çok merhamet etmiş, büyük lütufta bulunmuştur. Allah'ın bu lütfuna samimiyet, minnettarlık ve şükür ile karşılık verenler bu davranışlarının faydasını yine kendileri görecektir.
            
Aynı zamanda Hocamızda Rabbimizin Kelamı kadimine olan sevgisinin yanında; O Kitab-ı Kerimin canlı tefsiri ve tercümanı olan sevgililer sevgilisi Efendimize karşı da tarifi imkânsız bir muhabbet sezinledim.

Nur-u vechin seyredenler sana hayran oldular
Bir gören bin can ile yolunda kurban oldular
Ver mübarek payine yüzler süre nazlı kulun
Payine yüzler sürenler şah-ı sultan oldular

1000 civarında hafız yetiştiren ve 5000 kişiye Kur’an ve din eğitimi veren,90 ciltlik; başta Kur’an tefsiri olmak üzere fıkıh, akaid, hadis ve muhtelif konularda eser veren, 150 civarında şiiri, onlarca hüsn-ü hat tablosu olan hocamız, buna rağmen Allah için bir şey yapamamanın ezikliğini hep yüreğinde hissetmiş ve bu duygularını mısralarına taşıyarak  şöyle demiştir:

Rabbimin dergahına bilmem ne yüzle varayım?
Ol huzura varmağa çok utancım var,ağlarım
Merhamet kıl ya ilahi Nazlı’nın bu haline
O karanlık kabr içinde vahdetim var ağlarım.. 

Aslında hocamızın hayatının her cephesi ayrı ayrı incelenmeli. Zira İmam-Hatip olarak görev ifa eden hocamızda imam-hatiplerimizin alacağı çok önemli dersler, Öğretmen olarak 1000 civarında hafız yetiştiren ve 5000 kişiye Kur’an ve din eğitimi veren hocamızın eğitim hayatında öğretmenlerimizin, Şiirlerinde şairlerin, hat ve tezhipte hattat ve müzehheplerin, vaaz ve nasihatlerinde vaizlerin  alacağı çok önemli dersler vardır…

Rahmeti-i Rahmana eren merhum Hocam'a Yüceler Yücesi Mevlam rahmetiyle muamele eylesin. Çok sevdiği Kur'anı ve o Kur'anı bize ulaştıran güzeller güzeli Efendimizi kendisine yoldaş eylesin inşaallah.