Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Diyanet İşleri Başkanlığının hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarına yönelik yürütülen fetva ve irşad hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mekke’de Fetva ve İrşad Ekip Başkanlığı’nı da yürüten Haçkalı, yaptığı açıklamada, “Cenab-ı Hak, kolay bir hac mevsimi geçirmeyi hepimize nasip eylesin inşallah. Hac yolculuğu, yaklaşık 30-35 gün süren bir süreç. Bu 30-35 günlük süreçte eğitim ve irşad hizmetleri çok önemli. Özellikle hac mevsimi, Mekke ve Medine, manevi duyguların da çok yüksek bir seviyeye ulaştığı bölgeler ve zamanlar olması hasebiyle. Yaptığımız irşat faaliyetlerine hacılarımızın alıcıları daha bir açık.” dedi.

Haçkalı, Öncelikli hedeflerinin hacı adaylarına sahih bir hac yaptırmak olduğunu belirterek, “Hacılarımızın haclarının sahih olmasını sağlamak. Bu konuda onları bilgilendirmek. Bu hem kafilelerimizdeki görevlilerimiz vasıtasıyla yapılan bir faaliyet ama bir de fetva ve irşad ekibimiz var. Yaklaşık 30 kişilik bir ekibimiz aracılığıyla her gün otellere giderek belli saatlerde, belli yerlerde bütün hacılarımıza irşad faaliyetinde bulunuyoruz. Haccın sahih olmasının yanında bir aylık bir eğitim sürecini de değerlendirmek istiyoruz.” diye konuştu.  

Fetva ve irşad ekibinde görev alan hocalarla ilgili bilgi veren Haçkalı, “Diyanet İşleri Başkanlığımızda çalışan görevlilerimiz, il ve ilçe müftülerimiz var. İlahiyat fakültelerinden gelen hocalarımız var. Bayan irşad ekiplerimiz de var. Mekke'de şu anda 5 kadın irşad ekibi ile faaliyet yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Üç arkadaşımız 8’er saatten olmak üzere 24 saat nöbet tutuyorlar”

Haçkalı, hacı adaylarının sorularına cevap veren bir fetva ekibinin de olduğunu ifade ederek, “İrşad programında ilk planladığımız faaliyet, fetva programıdır, çünkü olayın çok önemli bir tarafı. Haftanın 7 günü 24 saat fetva hattımız açık. Bir fetva numaramız var. Bunu bütün hacılarımızın kaldığı otellerine yapıştırdık, hepsinin haberi var. Bütün kafile başkanlarımızın da haberi var. Üç arkadaşımız 8’er saatten olmak üzere 24 saat nöbet tutuyorlar. Bu fetva hattına bütün hacılarımız ve kafile başkanlarımız ulaşabiliyor. Çünkü gerçekten ciddi anlamda soruları ve sorunları oluyor. Bunların sorulması gerekiyor. Bu sorulara da Din işleri Yüksek Kurulu Üyelerimiz ve Uzmanlarımızdan getirmiş olduğumuz ekipteki arkadaşlarımız cevap veriyorlar.” şeklinde konuştu. 

- İrşad konuları

İrşad programlarından anlatılan konulara da değinen Haçkalı, şöyle devam etti:

“Burası, bir manada Hazreti İbrahim'den beri tevhid inancının merkezi olan bir yer. Tevhit inancının dünyaya öğretildiği, peygamberlerin gönderildiği bölgeler. Dolayısıyla öncelikle tevhid inancından, Hazreti İbrahim'den başlıyoruz anlatmaya, Allah inancını, Allah'ın vasıflarını, isimlerini anlatıyoruz. Tabii Peygamber Efendimiz de burada doğdu. Burada 13 yıl davette bulundu. Buradan sonra Medine'ye hicret etti. Davet bölgesi burası, Hazreti Peygamberi, Peygamberin davet mücadelesini anlatıyoruz. Ümmet bilincini anlatıyoruz ki ümmet bilincini canlı olarak burada hacılarımız fiilen de yaşıyorlar, görüyorlar. Tabii İslam'ın temel konularında da eğitimlerimiz sürüyor. İslam, bir ahlak dini. Temel ahlaki esaslar konusunda irşad faaliyetlerimiz oluyor.

Bunların yanında Mekke’de ziyaret yerlerini ve anlamlarını anlatıyoruz. Hac ibadetini anlatıyoruz. Bunlara menâsikül hac deniyor. Umre, tavaf, say daha sonra şimdi Arafat'a çıkacağız, bir müddet sonra onları da anlatmaya başlayacağız. Haccın hikmetlerini, Niçin buradayız? Bu büyük bir yolculuk, hem maddi hem manevi yolculuk. Bunun kazanımlarını ve nihayetinde hacı olarak ülkemize döndüğümüzde bu kazanımlarımızı nasıl muhafaza etmemiz gerektiğini anlatıyoruz.”

Kadınlara özel irşad programları

Kadınlara yönelik özel irşad programları düzenlediklerini dile getiren Haçkalı, “İrşad programlarımızı iki kademeli olarak planlıyoruz. Birincisinde erkek irşad hocalarımız gittiklerinde hem bayan hem erkekler bir arada onlara irşadda bulunuyorlar. Erkek irşad görevlilerimiz, irşat vazifesini bitirdikten sonra bayan irşad görevlilerimiz sadece bayanlar olmak üzere irşad faaliyeti yürütüyorlar. Bir de, bu genel irşad faaliyetinden bağımsız olarak bayan irşad görevlilerimiz kendileri bağımsız olarak gidip irşad faaliyetlerinde bulunuyorlar. Bugüne kadar yaklaşık 100 civarında irşad faaliyetinde bulunuldu.” şeklinde konuştu.

“Kafilelerdeki görevlilerimiz Kur'an eğitimi veriyorlar”

Haçkalı, Kur’an-ı Kerim dersleri de yaptıklarını belirterek, “Hacılarımızın taleplerinden birisi de tabii doğal olarak Kur'an eğitimi. Eğer Kur'an okuma konusunda eksiklikleri varsa bunu biraz daha bu bölgede ve bu bir aylık zaman dilimi içerisinde daha fazla hissettiklerini görüyoruz. Çünkü artık bu bir aylık zaman dilimi maddi bağımlılıklardan, maddi işlerden, işlemlerden dünyevi meşgalelerden uzaklaşıldığı ve biraz daha manaya yöneldiği bir zaman dilimi. Bu zaman diliminde tabi herkes Kur’an-ı Kerim’i okumak istiyor. Dolayısıyla bu manada bir talep var. Bizim burada elifba cüzlerimiz de var. Bu cüzler, isteyen vatandaşlarımıza ulaştırılıyor ve kafilelerdeki görevlilerimiz Kur'an eğitimi veriyorlar. Dolayısıyla 30-35 günlük süreç, aynı zamanda bir Kur’an eğitimi sürecine de dönüşmüş oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Haçkalı, şu temennilerle sözlerini tamamladı:

“Bizim arzumuz, hacılarımızın haccı hissetmeleri, kalben, manen, zihnen yaşamaları ve tefekkür etmeleri. Bu hususta haccın hikmetlerini anlamaları, kavramaları, meşair dediğimiz, Şeairullah dediğimiz, Kur'an Kerim'de de bu şekilde geçen yerleri ziyaret ediyorlar. Bu maddi yolculuğu aynı zamanda manevi yolculuğa çevirmelerini de Cenab-ı hak’tan niyaz ediyoruz, bunu nasip etmesini, bütün hacılarımızın haccını da kabul etmesini temenni ediyoruz.”

Editör: Mehmet Çalışkan