Mekke Fetva ve İrşat Koordinatörü ve Van İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, Cennetü’l Mualla’da, Diyanet Haber okuyucularına Hz. Hatice annemizi anlattı.

Hz. Hatice annemizin de medfun bulunduğu Cennet’ül Mualla’nın Mekke’ye gelen Müslümanların ziyaret ettiği yerlerden biri olduğunu belirten Fetva ve İrşat Koordinatörü Şık, "Burası birçok sahabenin de medfun bulunduğu bir yer. Özellikle ziyaret edilmesinin belki de en önemli sebeplerinden birtanesi de Hz. Hatice (r.a.) validemizin burada yatıyor olması." dedi.

Şık, Hz. Hatice’nin önemli bir rol model olduğunu vurgulayarak, “Hz. Hatice, İslam ümmetine, ümmetin kadınlarına mesaj verilmesi gereken yönleri olan bir kadın. Haliyle onu iyi anlamak için burayı ziyaret edip hissetmek çok önemlidir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Hz. Hatice, Peygambere ilk iman eden kişi”

Hz. Hatice'nin, Peygamber Efendimizin peygamberlikle görevlendirildiği ilk zamanlarda kendisine iman ettiğini ve ona destek olduğunu ifade eden Şık, şunları kaydetti:

“Hz. Peygamber (s.a.s.) peygamberliğe başladığı sıralarda, henüz kendisine vahiy gelmiş anacak kendisi daha kendisine peygamberlik verildiğinin farkında değil. ‘Acaba ne oluyor, başka bir hal mi yaşıyorum, nedir bu yaşadıklarım’ diye adeta kendinden emin olmadığı bir zaman diliminde Hz. Hatice kendisine iman etmiş bir kadın. Ve şöyle diyor; 'Ey Muhammed! Allah'a yemin ederim ki kesinlikle Allah seni mahcup etmeyecektir. Çünkü sen akrabalık ilişkilerine önem verirsin. Çünkü sen yoksul insanlara yardımcı olursun. Çünkü sen doğruyu söylersin. Peygamberimizin meziyetlerini zikreder ve sen bu meziyetlere sahipken Rabbim seni asla ve asla mahcup etmez, seni zora sokmaz. Kendisine bu şekilde bir teselli vermiş oluyor."

"Hz. Hatice sadece ümmetin annesi değil aynı zamanda iman davasının da bir annesidir"

Şık, Hz. Hatice annemizin İslam davasına verdiği desteği anımsatarak, "İslam davası ortaya çıktıktan sonra Hz. Hatice (r.a.) adeta canıyla, malıyla kendisini bu davaya feda etmiş olan bir kadın. Dolayısıyla biz rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki Hz. Hatice (r.a.) bu iman davasının annesi sayılır. Sadece ümmetin annesi değil, aynı zamanda iman davasının da bir annesidir." diye konuştu.

"Her şartta Peygamber Efendimize teselli kaynağı olan bir kadın"

Hz. Hatice annemizin Peygamber Efendimizin her şartta yanında yer aldığını belirten Şık, şöyle konuştu:

"Peygamber (s.a.s.) davete başlamış, en yakınındaki insanlar dahi kendisinden yüz çeviriyor, haliyle bir moral bozukluğu yaşıyor. Etrafımda kimse yok şeklinde sitemler ediyor bazı zamanlar. Acaba ne olacak benim halim, kimse etrafımda kalmadı şeklinde sitemlerini ifade edince Hz. Hatice (r.a.) buyuruyor ki; 'Ya Resulallah! Ben varımya!' Her halukarda Peygamber (s.a.s.)'in teselli kaynağı olmuş olan bir kadından bahsediyoruz. Ve bu kadın burada medfun. Allah-u Teala şefaatinden bizleri de mahrum etmesin, erkekler olarak da kadınlar olarak da onun yolundan gitmeyi hepimize nasip ve müyesser eylesin."

Mekke'nin en eski mezarlığı: Cennetü'l Mualla

Cahiliye devrinden bugüne kadar Mekke mezarlığı olarak bilinen ve Harem-i Şerif'in yaklaşık 2 kilometre kuzeyindeki Cin Mescidi yakınında bulunan Cennetü'l Mualla, İslam öncesi kaynaklarda ve ilk devir İslam tarihinde "Hacun" adıyla yer alıyor.

Günümüzde de mezarlık olarak kullanılmaya devam eden Cennetü'l Mualla'da, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) dedelerinden Kusay ve Abdülmuttalib ile amcası Ebu Talib de medfun bulunuyor.

Cennetü' Mualla, hac farizasını yerine getirmek üzere dünyanın dört bir tarafından kutsal topraklara gelen Müslümanlar tarafından en çok ziyaret edilen mekânların başında geliyor.

Editör: Mehmet Çalışkan