Hac farizasını yerine getirmek üzere dünyanın dört bir tarafından kutsal topraklara akın eden yüz binlerce hacı adayı, "mahşerin provası" olarak ifade edilen Arafat Vakfesi'ne hazırlanıyor.

Vakfe, "hac ibadetini yerine getiren kişinin belirli bir zaman diliminde belirli yerlerde bir süre durması" şeklinde tanımlanıyor. Vakfeye durulan "Arafat" bölgesi ise Mekke'nin doğusunda, Taif yolu üzerinde, Harem sınırının dışındaki Hil bölgesinde yer alıyor.

Hacı adayları, hacı olabilmek için Kurban Bayramı arifesi olan 8 Temmuz Cuma günü Arafat denilen bölgede vakfeye duracak.

Türk hacı adayları Arafat yolunda

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac farizasını yerine getirebilmek amacıyla kutsal topraklara gelen hacı adaylarına yönelik Arafat hazırlıklarını tamamladı. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla kutsal topraklara gelen hacı adaylarının Arafat'a intikalleri, yarın (7 Temmuz Perşembe) ikindi namazından sonra başlayacak ve gece yarısına kadar tamamlanmış olacak. Ayrıca Arafat'ta sağlıktan irşat faaliyetlerine kadar bütün ekipler hacı adaylarına hizmet etmeye devam edecek.

Hacı adayları geceyi Arafat'ta dua ve ibadetle geçirecek. Sabah namazı Arafat'ta cemaatle birlikte kılınacak. Ardından Fetva ve İrşat ekibinin Arafat'a özel hazırladığı irşat programı başlayacak. İrşat çadırında icra edilecek program tüm çadırlara merkezi ses sistemiyle ulaştırılacak. Türkiye'den gelen kariler Kur'an ziyafeti sunacak. Öğle ve ikindi namazları cem edilerek öğle namazı vaktinde (cem-i takdim) cemaatle birlikte kılınacak. Ardından hacı adayları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın yapacağı duayla birlikte vakfeye duracak. Vakfe duasının ardından artık hacı olan Türk vatandaşlar Müzdelife'ye hareket edecekleri zamana kadar dua ve ibadetle meşgul olacak. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın yapacağı vakfe duası, Diyanet TV ve Diyanet Haber'den canlı yayınlanacak.

Hacı adayları Arafat hazırlıklarını Diyanet Haber'e anlattı

Türk hacı adaylarının hac coşkusunu anbean takip ederek takipçileri ile paylaşan Diyanet Haber ekibinin kutsal topraklardaki mesaisi sürüyor. Hacı adayları, Arafat hazırlıklarını, duygu ve düşüncelerini Diyanet Haber'e anlattı.

"Rabbim bağışlamak için bir fırsat sunuyor"

Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonunda Ankara'dan kutsal topraklara gelen Emine Pençe Özdemir, "Çok heyecanlıyım. Çok mutluyum. Her anıma her dakikaya her saniyeye şükrediyorum. Burada olmak çok güzel. Yarın Arafat'a çıkıyoruz. Allah-u Teala dünyada bize mahşeri prova ettirecek. Kendimize geleceğiz. Ölmeden önce aslında kendimizi hesaba çekeceğiz. Özümüze döneceğiz. Hatalarımız, günahlarımız, eksiklerimiz ne varsa kendimizi bir sorguya çekeceğiz. Ona göre de kendimize çekidüzen vereceğiz. Aslında Allah bize dünyada iken kendine gel, özüne dön ve ona göre hareket et diyor. Hatalarımızla, günahlarımızla Rabbim bağışlamak için bize bir fırsat açıyor, bir kapı açıyor ve bundan sonrasını da bize bırakıyor. İnşallah mebrur bir hac olur bizim için. İnşallah hakkıyla hacı olanlardan ve daha sonra da yaşayıp ölenlerden oluruz." dedi.

Hacı Ömer Atan, "Çok mutluyum, çok sevinçliyim. Herkes gelsin, herkese nasip olsun. Herkese dua edeceğiz, herkes gelsin. Müslümanlar perişan olmasın." duasında bulundu.

Bir diğer hacı adayı ise Arafat'a çıkma hazırlığında olduğu için çok mutlu ve heyecanlı olduğunu dile getirerek, "Yarın Arafat'a çıkıyoruz. Rabbim bizi çağırdı, biz de Rabbime inşallah geldik diyeceğiz. Rabbim hepimizin yardımcısı olsun. Haccımızı kabul etsin. Çok heyecanlıyım, çok mutluyum, çok huzurluyum." ifadelerine yer verdi.

Hac ibadetini yerine getirmek üzere eşiyle birlikte kutsal topraklara gelen Gülsel Sürün, "Çok heyecanlıyız, çok mutluyuz. Sevinçliyiz mutluyuz yani. Arafat'a çıkacağız, hac görevimizi yerine getirip inşallah hacı olarak Cenabı Allah kabul etmiş şekilde inşallah geri döneceğiz. Kur'an-ı Kerim okuyacağız, zikir çekeceğiz, tefekkür edeceğiz. Kendimize geleceğiz yani, aslımıza inşallah." diye konuştu.

Eşi Hanım Sürün ise "Çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Anlatılmaz bir duygu. Ben çok istemiştim, Allah'ım bana nasip etti. Buradan gittikten sonra hayatım değişecek. O kadar çok etkilendim. Çok mutluyum. Allah'ım herkese nasip etsin. Hatimlerimizi yaptık, zikirlerimizi hazırladık, namazlarımızı kılıyoruz. Yirmi dört saatimiz ibadetle geçiyor." dedi.

Arafat hazırlığında olan bir diğer hacı adayı Semra Ata ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Rabbimle kavuşma anı"

"Çok duyguluyum. Bu hissiyatın tercümesi yok bence. Tüm hacılarımız aynı duyguları yaşıyorlardır mutlaka. Yeniden doğuş aslında. İnşallah hakkını vererek Arafat'ta ibadetlerimizi yapabilmeyi Rabbim nasip etsin. Gelemeyen tüm dostlarımıza, İslam alemine haccı nasip etsin. Kalbim şu anda çok anlatılmaz ifadeler yaşıyor Arafat denilince. Gerçekten çok farklı bir düşünce, duygu. Rabbimle kavuşma anı diyorum ben. Rabbimle kavuşma anı."

Editör: Mehmet Çalışkan