Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, 2022 Hac Organizasyonuyla ilgili Diyanet Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Bircan, Mekke Din Hizmetleri Ataşelik Binası’nda yaptığı açıklamada, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulumuzun almış olduğu karar gereği pandemi nedeniyle Suudi Arabistan’ın yurt dışından hacı adayı kabul etmediği için 2020 yılında çekilen kuradan kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşların haklarını 2021 yılına, 2021 yılında da hac olmaması durumunda da 2022 yılına ötelediklerini hatırlattı.

Suudi Arabistan’ın iki yıl aradan sonra 9 Nisan’da ülke dışından 1 milyon hacı adayı kabul edeceğini ilan etmesinin ardından 2022 yılı hac organizasyon hazırlıklarını çok kısa bir sürede tamamladıklarını ifade eden Bircan, “Suudi Arabistan makamları, daha sonra ülke kotalarını da 18 Nisan 2022’de açıkladı. Bu açıklanan kotaya göre ülkemizin kotasının 37 bin 770 olduğu belirlendi. Önümüzde yaklaşık bir buçuk ay gibi bir zaman vardı. Biz bu bir buçuk ayda vatandaşlarımızın kayıtlarını almak, planlamasını yapmak, uçak turlarımızın tarihini belirlemek ve hacılarımızın eğitimlerini planlamak zorundaydık. Normal zamanda 6-7 ayda yapılması gereken bir iş yükünü bir buçuk ayda planladık. Bu tabii bizim için çok zor oldu” dedi.

Bircan, bu yıl Suudi Arabistan’ın aldığı karar nedeniyle kuradan çıktığı halde 65 yaş üstü vatandaşların hacca gidemediğini anımsatarak, “65 yaş üstü vatandaşlarımız da 2020 yılından kayıtlıydı. Bir kısmı kuraya bağlantılı bir şekilde anneleriyle, babalarıyla, kardeşleriyle girdiği için bunların bağlantılarının koparılması gerekiyor idi. Bazıları bağlantılarını kopararak hacca gelmeyi istedi. Bir kısmı bağlantılarını koparmak istemedi, kazanılan o hakkı 2023 yılına öteledi. Bağlantılarını koparmayan hem 65 yaş altı hem de 65 yaş üstü olan vatandaşlarımız haklarını 2023 yılına ötelediler. Ama bu 2020 yılında çekilen kurada kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımız için geçerli olan bir kuraldır. Dolayısıyla zor bir süreçti. Hamdolsun ekibimizle beraber bu zor süreci atlattık ve bugünlere geldik.” diye konuştu.  

“Vatandaşlarımızın güvenli bir hac yapmalarını önemsiyoruz”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hac organizasyonunda önceliklerinin vatandaşların güven içerisinde sahih bir hac yapmalarını sağlamak olduğunu belirten Bircan “Biz, vatandaşlarımızın öncelikli olarak güvenli bir hac yapmalarını önemsiyoruz. Biz, vatandaşa hac ibadetiyle din hizmeti sunuyoruz. Vatandaşımızın hacca gelmeden önceki haliyle hacdan sonraki halinin olumlu bir yönde değişerek ülkeye dönmesini istiyoruz. Vatandaş haccın ruhunu özümseyecek, hacca donanımlı bir şekilde gelecek ve bu şekilde hac yapacak. Haccın meşairini öğrenecek, Arafat, Safa-Merve, Tavaf nedir? Bunların hepsini özümseyerek ülkesine dönmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bircan, Hac organizasyonu kapsamında birçok alanda hizmet verdiklerini dile getirerek, “Bizim bir Türkiye'de vermiş olduğumuz hizmetlerimiz var. Bir de Suudi Arabistan'da vermiş olduğumuz hizmetlerimiz var. Türkiye'de vermiş olduğumuz hizmetlerin başında vatandaşlarımızın havalimanında uğurlanmaları, hacdan sonra karşılanmaları, onların kayıtlarının yapılması, Arabistan'a geldikten sonra havalimanlarında vatandaşlarımızın karşılanması, havalimanındaki iş ve işlemlerinin takip edilmesi, akabinde havalimanından konaklayacağı otele ulaşımın sağlanması, otellerinin iskan edilmesi, iaşelerinin sağlanması ve Mekke'deki otellerinden ring otobüsleriyle Kabe'ye ulaşımlarını sağlamaktır.” diye konuştu.

“Mekke-i Mükerreme’de 46 bin 729 defa hacılarımız sağlık hizmeti aldı”

Bütün İslam ülkelerine örneklik teşkil edecek bir sağlık hizmeti sunduklarını vurgulayan Bircan, şöyle devam etti:

“Sağlık hizmetlerimiz hamdolsun hem Diyanet İşleri Başkanlığımızın hem de Türkiye Cumhuriyetimizin yüzünü ak eden bir hizmetimizdir. Bizim Mekke-i Mükerreme'de 110 yataklı bir hastanemiz bulunmaktadır. İçerisinde röntgeninden laboratuvarına, diş ünitesinden göz ünitesine kadar bir vatandaşımızın hastaneye gittiğinde tedavi olmak istediği alanların hepsi orada bulunmaktadır. Şu ana kadar Mekke-i Mükerreme'de hastaneye başvuran hacılarımızın sayısı 20 bin 229’dur. Tabi bunun yanında bizim otellerimizin olduğu yerlerde de 5 tane sağlık merkezimiz var. Vatandaşlarımız böyle ufak rahatsızlıklarda o sağlık merkezine giderek muayene olabiliyorlar. Buralarda da yaklaşık 26 bin civarında vatandaşımız muayene oldu. Toplam Mekke-i Mükerreme’de hacılarımızın muayene sayısı 46 bin 729'dur. Buna ilaveten Medine-i Münevvere’de 3 sağlık merkezimiz bulunmaktadır. Bu 3 sağlık merkezimizde de vatandaşlarımızdan 2 bin 178 vatandaşımızı muayene ettik hamdolsun. Hem Mekke-i Mükerreme’de hem Medine-i Münevvere’de. Eğer üst bir tedaviye ihtiyaç varsa ambulanslarımızla biz doktorumuz ve tercümanımızın nezaretinde Suud hastanelerine götürüyoruz ve Suud hastanelerinde muayenelerini sağlıyoruz.”

Bircan, şu ana kadar 4 vatandaşın vefat ettiğini ifade ederek, hayatını kaybeden hacılara rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

“Mekke’de 296, Medine'de 145 irşad programı düzenlendi”

Hac organizasyonunun önemli bir alanının da irşad ve fetva hizmetleri olduğunun altını çizen Bircan, “Kafile başkanlarımızın riyasetinde her gün din görevlilerimiz marifetiyle vatandaşlarımıza irşad programları yapılmaktadır. Bunlara ilaveten Fetva İrşad Ekibimiz bulunmaktadır. Ekibimiz, kafilelerimize yaklaşık olarak Mekke-i Mükerreme’de 296, Medine'de ise 145 defa irşat hizmetinde bulunmuştur.” şeklinde konuştu.  

Bircan, talepte bulunan vatandaşlara Kur’an-ı Kerim dersleri de verdiklerini aktararak “Vatandaşlarımızdan hac esnasında ben Kur’an-ı Kerim öğrenmek istiyorum dediğinde kafilede bulunan kafile başkanımız, din görevlimiz veya hanım irşad görevlimiz marifetiyle biz o vatandaşımıza Kur'an-ı Kerim eğitimi vermekteyiz. Bir kafilemize gittim orada 10 yaşındaki bir kardeşimizin Kur'an-ı Kerim öğrendiğini duydum ve inşallah ona bir program yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“Umre turları 15 Ağustos’ta başlayacak”

14 Temmuz itibariyle vatandaşların yurda dönüşlerin başladığını dile getiren Bircan, son kafilenin ise 8 Ağustos’ta yurda döneceğini aktardı.

Bircan 15 Ağustos itibariyle umre programlarının başlayacağını hatırlatarak, “Önümüzdeki hafta itibariyle hem görevlilerimizin seçimine başlayacağız. Bu arada vatandaşlarımızdan da kayıt almaya başlayacağız inşallah. Allah'tan bir mani olmazsa 15 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye'den kutsal beldelere umre turlarını da başlatmış olacağız.” diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan