Hac farizasını yerine getirmek üzere dünyanın dört bir tarafından kutsal topraklara akın eden yüz binlerce hacı adayı, Arafat ve Müzdelife vakfesinin ardından şeytan taşlama, ziyaret tavafı ve say yaparak tıraş olup ihramdan çıktı.

Türk hacılar Diyanet Haber'e konuştu

Dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce Müslüman ile kutsal topraklarda buluşan Türk hacı adayları, Arafat sonrasında duygu ve düşüncelerini Diyanet Haber'e anlattı.

"Müslümanlar bir aradayken çok güzeller"

Hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan Sevcan Ördekli, Müslümanların bir aradayken çok güzel olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Gelemeyen bütün kardeşlerimize Rabbim nasip etsin. Dualarımızda hep varlardı. Gelenlere de tekrar tekrar gelmeyi nasip etsin ve Rabbim Kabe'mizi bir daha asla yalnız bırakmasın. Şunu yaşamayı çok isterim; ihramlıyken nasıl dikkat ediyorsak; aman bir ceza yemeyelim, aman bir günaha girmeyelim, Rabbimizi incitmeyelim, O'nu kırmayalım. İhramlıyken nasıl dikkat ediyorsak, ömrümüzün sonuna kadar, son nefesimize kadar öyle günahlara girmeyelim. Rabbimizin rızasını kazanalım. 'Emri bil maruf, nehyi anil münker' üzere yaşamayı Rabbim son nefesimize kadar nasip etsin. Rabbimizin rızasını kazanmak, bu olsun her adımımızda, her işimizde. Günlük hayatımızda da her an aklımızda olsun bunu çok isterim. Müslümanlar bir aradayken çok güzeller, yardımlaşırken. Şöyle bir şey fark ettim, Kabe'de tavaf ettikten sonra çıkarken normalde çıkarken başka bir yerde olsak o kalabalıkta izdiham olur. Öyle bir kalabalık var ki ama hiç kimse birbirini incitmeden, kırmadan güzel bir şekilde dışarı çıkabiliyor. Mübarek topraklardan döndüğümüzde de ilk önce ailemiz içerisinde çocuklarımıza örnek olarak hem de çevremizdeki insanlara örnek olarak başarabilmeyi Rabbim hepimize nasip etsin. Önce Rabbimize binlerce kez şükürler olsun ve Diyanet'ten de ülkemizden de Rabbim binlerce kez razı olsun. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp, bize en rahat şekilde hac yaptırabiliriz diye çok uğraşıyorlar, Allah'ım hepsinden razı olsun."

VİDEO HABER

"İhrama girince maddiyattan uzaklaşmamız gerektiğini fark ettik"

Hac farizasını yerine getirmek üzere eşiyle birlikte kutsal topraklarda bulunan Cihad Göksel, ihramın kendisine maddiyattan uzaklaşması ve Allah'a yakınlaşması gerektiğini hatırlattığını ifade ederek, "Bize ihramlar gerçekten çok güzel bir örnek ve simge oldu. İhramla birlikte maddiyattan uzaklaşmamız gerektiğini, Allah'a yaklaşmamız gerektiğini fark ettik. Bunu inşallah bundan sonraki hayatımızda da her gün, her an, her hareketimize yansıtmak istiyoruz. Bundan sonra diğer insanlarla konuşmamız, muhabbetimiz daha farklı olacak. Ağzımızdan çıkan her kelime, yaptığımız her hareket, bunlara daha çok dikkat edip sünnete daha uygun yaşamaya, Peygamber Efendimizin yolunda daha dikkatli yaşamaya gayret edeceğiz. Yaşlı hacı adaylarımız biraz zorlandılar uzun yollarda. Ama Allah onlara da kolaylık verdi, onlar da tamamladılar. Benim hacı olmak isteyen her arkadaşıma, her kardeşime tavsiyem, genç yaşta gelsinler ki dinç bir şekilde bu yolları kat etsinler." dedi.

Eşi Duygu Göksel ise kutsal topraklarda oldukları günlerde planlarını namaz ve ibadete göre yaptıklarını belirterek, "Mekke'de iki hafta geçirdik. Burada sadece namaz vakitlerine, tavafa ne zaman gidilecek diye hayatımızı sürdük. İnşallah devamındaki hayatımızda da böyle olur. Sadece namaza yönelik bir hayat yaşarız. Ve namazdan namaza planımızı yaparız inşallah. Hani Peygamberimiz buyuruyor ya 'Beni görmeyenler benim kardeşlerimdir' diye. İnşallah ona kardeş olmaya layık oluruz. Onun sünnetine göre yaşarız. İhramlıyken nasıl dikkat ediyorsak yasaklara, hayatımızda da o tedirginlikle dikkat etmeyi Rabbim nasip etsin." diye konuştu.

Eşiyle birlikte hacı olan Süleyman Çınar, "Çok güzel bir hac yaptık elhamdülillah. Kimsenin kalbini kırmadan, kimseye kötü bir söz söylemeden. Mutluyuz. İnşallah çocuklarımıza da Rabbim nasip eder. Peygamber Efendimizin sünnetine uyarak, bol bol Kur'an okuyarak, tövbe istiğfar ederek Müslümanlar için bol bol dua edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

"Birlik olmamız gerektiğini öğrendim”

Eşi Hatice Çınar da "Ben sabrı öğrendim burada. Herkesle kardeş olduğumuzu öğrendim. Gerçekten biz çok güçlü bir ümmetiz. Birlik olmamız gerektiğini öğrendim. İnşallah Rabbim emanetini alana kadar en güzel şekilde, temiz bir şekilde Rabbimin huzuruna çıkmayı, ben bunları öğrendim. Allah'ım razı olsun hem Diyanet'imizden hem devletimizden. Bizlere sahip çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

Hacı olmak üzere Bayburt'tan yola çıkan Temindar Özer, "Bundan sonra attığımız adımlara dikkat edeceğiz. Düzgün bir hayat yaşamaya devam edeceğiz. Yalan söylemeyeceğiz, dürüst olacağız, davranışlarımız değişecek." şeklinde konuştu.

Yine eşiyle birlikte hacı olan Necmi Karpuz, "Günah işlememeye, hata yapmamaya, insanları kırmamaya elimizden geldiği kadar gayret göstereceğiz. Şimdiye kadar yapamadık belki bundan sonra hepsini dört dörtlük yapmaya çalışacağız."

Eşi Sema Karpuz ise "Çok güzel bir duygu. Rabbim herkese tattırsın. Çok güzel bir hacı yaptık. Sağ olsun hocalarımız çok güzel ilgilendi. Görevlerini güzel yaptılar. Memnun kaldık. Giyindiğimize, konuştuğumuza, davranışlarımıza, hareketlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Kendimizi hazırlamaya başladık davranışlarımızı değiştirmemiz lazım diye." ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan