Recep ayının ilk gecesi olarak bilinen Regaib Kandili dolayısıyla yurdun tüm camilerinde kandil programları düzenlendi. Vatandaşlar, kandil programlarına akın ederek, bu kutlu geceyi hep beraber idrak etmenin mutluluğunu yaşadı.

Diyarbakır Kurşunlu (Fatih Paşa) Camii’nde düzenlenen “Kandil Özel Programı’na” Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş katıldı. Programda Kurra hafızlar Kur'an-ı Kerim okurken, mevlithanlar da mevlid-i şerif ve ilahiler okudu.

- Diyarbakır halkından yoğun ilgi

4 yıl önce PKK terör örgütü tarafından yakılarak harabeye dönen Diyarbakır'ın beş asırlık ata yadigarı Kurşunlu (Fatih Paşa) camii yeniden ibadete açıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılış programı ve Regaib Kandili programında eller semaya açıldı ve dualar edildi.

- Diyanet İşleri Başkanı Erbaş

Kandil programı çerçevesinde camiye gelen ve ekranları başından canlı izleyen vatandaşlara vaaz eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 

bütün zamanların Müminler için kıymetli olduğuna işaret ederek, "Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle kulluk şuuru içerisinde yaşanması gerekir. Bununla beraber mübarek gün ve geceler, yaratılış gayemizi idrak ederek yaratan ve yaratılanlarla münasebetlerimizi ve yaşadığımız hayatı muhasebe etmemiz için çok kıymetli fırsatlardır." şeklinde konuştu.

- “Regâib” kelimesi, “kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey” demektir. 

Regaib kelimesinin anlamı üzerine konuşan Prof. Dr. Erbaş, "Yüce Allah’ın, rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye “Regâib” denilmiştir.

Mübarek zamanları, gün ve geceleri fırsat bilerek İbadet, dua ve tevbe ekseninde hayatımızı muhasebe etmeliyiz." dedi.

- Tövbe, sadece sözde kalmamalı davranışa yansımalıdır.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, manevi fırsat zamanları olarak nitelendirdiği bu gecelerle ilgili, tövbe etmenin önemini vurgulayarak, "Tövbenin kabul edilmesinin bir takım şartları vardır.

Buna göre:

1. Günah konusunda bir farkındalığa sahip olmak ve günah olan bu fiilden dolayı gerçekten pişman olmak.

2. Söz konusu günahı terk edip ondan tamamen vazgeçmek, bir daha böyle bir duruma düşmeme konusunda azim ve sebat göstermek.

3. Bu süreci salih amellerle pekiştirmek.

Tevbede önemli olan içten bir pişmanlık ile yapılmasıdır. dedi.

- Canlı yayınlar

Diyarbakır'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleşen Kandil Özel Programı Diyanet TV, TRT1 televizyonları ile Diyanet Haber (www.diyanethaber.com.tr) sitemizden canlı olarak yayınlandı.

VİDEO HABER

Editör: Mehmet Çalışkan