2019 Yılı Hac Kura Çekimi öncesinde bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye'de uygulanan hac kura sisteminin, bütün İslam ülkeleri tarafından en uygun yöntem olarak kabul gördüğünü söyledi.

Bazı İslam ülkelerinin kura sisteminde yeni kayıt yaptıran hacı adaylarına ancak 98 yıl sonra sıra gelebileceğini vurgulayan Erbaş şöyle devam etti:

"Yol bulan, imkan bulan insanların Hac ibadetini yapmakla mükellef olduğu göz önünde bulundurulduğunda, "ya Rabbi ben niyetimi ortaya koydum, müracaatımı yaptım, sıramı bekledim ama dünyadaki imkanlar, ülkemin imkanları buna el vermedi." diyebilmesi, mazeretini ortaya koyması bakımından da önemlidir. Bu nedenle gelip müracaat eden herhangi bir kardeşimize, “Zaten burada birçok insan bekliyor, sen müracaat etme.” deme hakkımız yoktur."

"Kurada isimleri çıkmayan kardeşlerimizin bekleme sürelerinin uzaması, onları üzdüğü gibi elbette bizi de üzmektedir." diyen Başkan Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kura sonucu ortaya çıkacak ve yüzlere yansıyacak sevinç de hüzün de Allah katında çok kıymetlidir. Sevinç de kıymetli hüzün de kıymetli. Bu kutsal yolculuğa katılma imkânına kavuşunca kalbi coşan kardeşlerimizin sevinci ve heyecanı Allah katında ne kadar değerli ise bu imkana kavuşamadığı için üzülen kardeşimizin hüznü de o kadar değerli ve kıymetlidir. Şunu hiç unutmayalım ki bazılarımızın hüznü bazılarımızın sevincinden Allah katında daha kıymetli olabilmektedir. Hac ibadeti için yanıp tutuşan ama kura çıkmayan, imkan bulamayan bir kardeşimiz, Allah katında belki de fırsat bulup gidenlerden daha çok sevap ve değer kazanabilir.”

"Türkiye bir numara elhamdülillah"

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünün gerekli çalışmaları titizlikle sürdürdüğünü ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bizim için asıl olan Hacı adaylarımıza hak ettiği hizmeti sunabilmek ve başka bir ülkede milletimizin ve devletimizin onuruna uygun bir temsili gerçekleştirebilmektir. Orada bulunan herkes bu onuru bize her yıl yaşatıyor ve her yıl şu iltifatı alıyoruz, Suudi Arabistan yetkililerinden ve diğer ülkelerin yetkililerinden: 'Türkiye bir numara!' Elhamdülillah.” ifadelerini kullandı.

Erbaş konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Türkiye her şeyiyle, organizasyonuyla, hacıların tavır ve davranışlarıyla bir numara. İnşallah bu sene de bir numara olma onurunu bize yaşatmanızı arzu ediyoruz. İslam fıkhına göre her müminin bu ibadete talip olmak için müracaat etmesi ve niyetini ortaya koyması önemlidir. Biz de bu yüzden müracaat eden her kardeşimizin müracaatlarını alıyoruz. "Kabe’yi ilk gördüğünüzde benim için dua edin, önümüzdeki yıl bana da çıksın inşallah!" diyen o kardeşimize sarılalım, ondan dua bekleyelim. Bu vesileyle yaptığımız toplantının ve çekilen kuranın hakkımızda hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyor, sizleri tekrar sevgi saygı ve muhabbetlerimle selamlıyorum.”
 

----------------------------------

- Kesin kayıtlar 2-11 Ocak'ta yapılacak

Kuraya, kayıt yenileme ve ön kayıt yaptıran toplam 2 milyon 213 bin 835 kişi katıldı. Kura sonucunda 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Kura sonuçlarına saat 23.00'ten itibaren "www.hac.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek. Sonuçlar ayrıca hacı adaylarının cep telefonlarına SMS olarak gönderilecek.

Kurada adı çıkanlar, 2-11 Ocak 2019'da "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak, kayıtlarını yaptırabilecekler.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 17-25 Ocak 2019'da  dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2007-2019'da kayıt yaptırıp da daha önce hiç hacca gitmemiş şehit anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenleri kurasız hacca götürecek.

Bu arada kurada çıkan bazı vatandaşların sevinçten ağladığı görüldü.

Kayıt yenileme ve ön kayıt yaptıran toplam 2 milyon 213 bin 835 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi. Kura sonuçları saat 23.00'ten itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden yayımlanacak.

Editör: Mehmet Çalışkan