Geçtiğimiz yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nin Maryland eyaletinde hizmete giren Amerika Diyanet Merkezinin (Diyanet Center of America) organizasyonuyla Türkiye’ye gelen 24 ABD vatandaşı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı ziyaret etti.

Sonradan İslam dinini seçerek Müslüman olan 24 ABD vatandaşı ile bir araya gelen Prof. Dr. Erbaş, “Son Peygamber Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.s.) ümmet olma gibi büyük bir ayrıcalığı seçtiğiniz için öncelikle sizleri tebrik ediyorum.” dedi.

ABD’li Müslümanlara İslam dini hakkında kısa bilgiler veren Başkan Erbaş şöyle devam etti:

“İslam barış ve kurtuluş anlamına gelmektedir”

“İslam bütün peygamberlere gönderilen dinin ortak adıdır. Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa bütün peygamberlere gönderilen mesajın ortak adıdır İslam. Kur’an-ı Kerim’de, ‘Biz her topluma bir peygamber gönderdik.’ ayet-i kerimesi var. Her topluma gönderilen peygamber İslam’ı anlatmış, toplumları İslam’a davet etmiştir. Hz. İsa da öyle yapmış, Hz. Musa da öyle yapmış. Bizim inancımıza göre onların toplumlarına anlattıkları dinin adı da İslam’dır. Onun için biz bütün peygamberlere iman ederiz. Bütün peygamberler toplumda insanlar barış içerisinde yaşasınlar, yardımlaşsınlar, paylaşsınlar, huzur ve birlik beraberlik içerisinde yaşasınlar, Allah’ı tanısınlar ve O’nun emirlerini yerine getirsinler diye çalışmışlardır. Bütün peygamberlerin toplumlarına vermiş olduğu mesajın özü budur. Bu açıdan Allah Teâlâ dinine vermek için öyle anlamlı bir isim seçmiş ki İslam kelimesi, barış ve kurtuluş anlamına gelmektedir.

“Bilgi, hikmet, ilim, irfanla başlayan bir Kitabımız var”

İlk vahiy olan İkra’ suresinin ilk beş ayeti okumaktan, bilgiden, ilim irfandan, hikmetten, öğrenmekten, öğretmekten ve kalemle yazmaktan bahseder. Bundan biz anlıyoruz ki Müslümanların elinden hiçbir zaman kitap, kalem düşmeyecek. Bilgi, hikmet, ilim, irfanla başlayan bir Kitabımız var.

Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.s.) son inen ayette de ‘Bugün sizin dininizi tamamladım. Ve üzerinizdeki nimetimi de kemale erdirdim. Ondan razı oldum ve ona İslam adını verdim.’ buyuruyor Allah-u Teâlâ. İslam dininin bütün insanlığa gönderilen bir nimet olduğunu da Peygamberimize inen bu son ayetten anlamış oluyoruz.”

“Dünyanın yaklaşık 150 ülkesine hizmet götürüyoruz”

“Şu anda Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde insanlara her zaman barışı, hoşgörüyü, kurtuluşu anlatan Diyanet İşleri Başkanlığının merkezinde bulunuyorsunuz.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Erbaş, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dünyanın yaklaşık 150 ülkesine hizmet götürüyoruz. Amerika Diyanet Merkezini bütün Müslümanların hatta bütün insanların hizmetine sunduk. Sadece Türkiye’den oraya gitmiş olanlara değil bütün insanlar için orayı hazırladık. Sizlerin yuvasıdır Amerika Diyanet Merkezi. İnşallah siz orada biz burada dinimizin bütün güzelliklerini insanlara ulaştırmaya devam edeceğiz.”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın konuşmasının ardından ABD’li Müslümanlarla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığının birimlerini ve faaliyetlerini anlatan sinevizyon izlendi.

Sinevizyon gösteriminin ardından 24 ABD vatandaşı tek tek söz aldı ve İslam’a giriş sürecini Prof. Dr. Ali Erbaş ile paylaştı.

Program Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın misafirlere hediye takdimi ile tamamlandı.

Editör: Mehmet Çalışkan