Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle çeşitli etkinliklere katılmak üzere Eskişehir’e gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, İl Müftülüğünce gerçekleştirilen “Din Hizmetine Adanmış Ömürler” konulu konferans verdi.

Konferansta ömrünü din hizmetine adamış önemli şahsiyetlerin hayat hikayelerinden ve yaşantılarından örnekler veren Başkan Yardımcısı Ramazan Muslu; Konyalı Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, Eskişehir’ de Kıraat ilmini öğreten Kurra Hafız Mehmet Sarıcaoğlu, Reisülkurra Gönenli Mehmet Efendi ve daha birçok ömrünü din hizmetine adamış alimlerden bahsetti.

Muslu, Hacı Veyiszade Mustafa Efendinin dini ilimlerin yanında müspet ilimlere de sahip olduğunu, hayatında nafile ibadetlere ve selama büyük önem verdiğini belirtti. Onun ötesinde çocuklarla selamlaşır, imam hatip lisesinde okuyan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılardı. dedi.

Muslu, Gönenli Mehmet Efendide ömrünü öyle din hizmetine adamıştı ki haftada 30 vaaz yapar, vaazlarına kuranla başlar, ilahilerle devam eder ve ondan sonra sohbete başlardı. Halkın o kadar güvenini kazanmıştı ki herkes hayır parasını ona verir oda fakir fukaraya ulaştırır ve o günkü şartlarda en az 500 öğrenciyi halkın verdiği yardımlarla organize edip okutur ve hafız yetiştirmekten büyük bir mutluluk duyardı. şeklinde ekledi.

Kalaycılık ile işe başlayan Mehmet Sarıcaoğlu Hoca Efendi’yi anlatan Muslu, Sarıcaoğlu okuduğu ezan ile Eskişehir Beylikova’da hayatı değişir. Halkın kendilerine hocalık yapması teklifi ile de hafız yetiştirmeye başlayan Mehmet Sarıcaoğlu Hoca Efendi daha sonra Eskişehir’ de Aşere takrip Tayyibe kursları açarak onlarca kişiyi Kurra Hafız yetiştirmiş ve ömrünü Kur’an hizmetine adamış bir Hoca Efendiydi. dedi.

İl Müftüsü Bekir Gerek ise; Hz. Peygamberin mihrabına ve minberine geçen, şehrin manevi hayatına yön veren, ezanlarla insanlığı kurtuluşa çağıran ve hayatın her safhasında önemli rol oynayan, Asr-ı Saadetten bu yana dini doğru anlatmaya çalışan tüm din gönüllülerine teşekkürlerini iletirken, vefat eden tüm din gönüllülerine de yüce Allah’tan rahmet diledi.

Konferans sonunda Hutbe Yazma Yarışması, Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması, Proje Yazma Yarışması, Hafızlık Yarışması, Ezanı Güzel Okuma Yarışması, Din Görevlileri Arası Bilgi Yarışması ve Şiir Yazma Yarışmalarında dereceye girenlere, ayrıca Hayır sahiplerine Teşekkür Belgesi ve Hediyeleri takdim edildi.
 

Editör: Mehmet Çalışkan