Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde metfun bulunan, Ertuğrul Gazi'nin annesi, Cihan Devletimizin temelini atan Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey'in babaannesi Hayme Hatun'un torunları bugün hala onları hayır ve dualarla yad ediyor.

Cumhuriyet Tarihinin İlkleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Hayme Ana, 2006 yılına kadar yerel düzeyde “Hayme Ana Şenlikleri” kapsamında anılıyordu. Domaniç Belediyesi, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı şenliklere davet ederek Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Başbakanın katılımını sağladı ve Erdoğan Hayme Ana'nın kabrini ziyaret eden ilk Başbakan oldu.

Erdoğan, 2006 yılında katıldığı şenliklerde Hayme Ana türbesi ve etrafındaki yapıların durumunu görerek, gerekli talimatları vermiş restorasyon, çevre düzenlemesi, etrafındaki mülklerin kamulaştırılması, yolların açılması, özel bir su deposu ve abdesthanenin yapılmasını sağlamıştı. Hayme Ananın kabrini ziyaret eden Emine Erdoğan ise kabrin üzerinde bulunan örtüyü şahsen yaptırarak hediye etmişti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

İl buluşmaları kapsamında Kütahya'ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam sancağını dünyanın burçlarına diken ecdadımızın annesi, Devlet Ana Hayme Hatun'un kabrini ziyaret etti. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Diyanet İşleri Başkanı tarafından gerçekleşen ziyarete İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Tavşanlı Müftüsü Hüseyin Aksoy, Domaniç Müftüsü Kemal Akpınar da katıldı. Çarşamba köyü muhtarı ve köylüler tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İl Müftüsü Hüseyin Hazırların okuduğu Kur’an-ı Kerimin ardından dua yaptı.

Erbaş, ziyaret çıkışında; “Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana'nın türbesini ziyaret etmek bizim için çok önemli. Geldik Fatihalar okuduk. Onun nasihatlerini esasında çocuklarımıza öğretmemiz ve onun nasihatlerine göre gençlerimizi, evlatlarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Bu devlet, 1299 yılında kurulan Osmanlı Devleti ile cihan devleti olmuş ve uzak beldelere adaleti götürmek, zulme engel olmak, mazlumun yanında olmak amaçlı çalışmış. İnşallah bizler de Hayme Anaların, Ertuğrul Beylerin, Osman Gazilerin torunları olarak onlara layık olmaya çalışırız. Çocuklarımızı o ruhla yetiştirmeye çalışırız. Rabbim gani gani rahmet eylesin. Hayme Ana Türbesi'ni gün yüzüne çıkaran, yapan Sultan 2. Abdülhamit Han’a da buradan rahmet gönderiyoruz. O günden bu güne Hayme Ana Türbesi'ne emek veren, destek veren, buraya kadar gelip ruhuna Fatiha gönderen tüm insanlarımızdan Rabbim razı olsun" ifadelerini kullandı.

Hayme Ana

Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı. 

Ertuğrul Gazi, ''devlet ana'' diye de anılan annesi ''Hayme Ana''yı öldüğünde, Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.

Hayme Ana ve Göç Şenlikleri

Bu yıl 737 si düzenlenen Hayme Ana Şenlikleri 2 Eylül’de yapılmıştı.

Editör: Mehmet Çalışkan