Osmanoğulları hânedânının hakkında en çok kitap yazılan üyelerinden biri olan Sultan II. Abdülhamid Han'ın yaşadığı devrin problemlerini çözme konusunda dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Müslüman alimler ve tasavvufi kanaat önderleri ile sıkı bir irtibat ve işbirliği içerisinde olduğunu ifade eden Argun, şuan Diyanet İşleri Başkanlığına tahsisli olan Beşiktaş'taki Ertuğrul Tekkesi'nin, Sultanın adeta Dini Hariciye ofisi olarak hizmet verdiğini belirtti.  Kuzey Afrika'daki Fransız yayılmacılığına karşı Sultan'ın Şâzelî dergâhı müntesipleri ile birlikte hareket ederek işgale karşı bir mukavemet hareketi organize ettiğini anlatan Argun, Fransız Arşiv Kaynaklarındaki bilgilere göre Fransız istihbaratının o dönemde Ertuğrul Tekke'yi gözlem altında tutmaya çalıştığını ifade etti.
 
"Denizler mâverâsında yeni bir Cihan tulû ediyor, Reis Efendi acaba haberdar mıdır?" diyerek dönemin bürokratlarının dünyadaki gelişmeleri iyi takip edemediğinden şikayet eden Sultan III. Selim'in aksine,
Sultan II. Abdülhamid Han'ın yaşadığı devrin meydan okumalarını iyi tespit ettiğini ve buna bağlı olarak da isabetli stratejiler geliştirebildiğini, bu yüzden de hayatından çıkarılacak çok dersler olduğunu sözlerine ekledi.

Katılımcılarla samimi bir ortamda geçen sohbetin ardından çektirilen hatıra fotoğrafı ile toplantı sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan