Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı Akademik Yılı Açılış Programında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının faaliyetleriyle ilgili bilgiler paylaştı.
 

Türkiye Diyanet Vakfının kurulduğu günden itibaren eğitim ve kültür hizmetlerini en öncelikli faaliyet alanı olarak belirlediğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Vakfımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımız bu faaliyetlerinde işbirliğini önemsemiş, Türkiye’de ve yurt dışında başta Milli Eğitim Bakanlığımız ve yükseköğretim kurumlarımız olmak üzere birçok kurum, kuruluş ile işbirliği halinde bu faaliyetlerini sürdürmüş, halen de sürdürmektedir." dedi.

Bilginin; insan, tarih ve coğrafya ile bağı koparılmadan, insanlığın ortak birikimi olarak ele alınması, bir bütün olarak edinilmesi, tahlil edilmesi, yeniden üretilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan bir eğitim anlayışını benimsediklerini söyleyen Başkan Erbaş konuşmasına, "Çağımız bilgi çağı, iletişimin ve bilgiye erişimin sınırsız hale geldiği bir çağ. Fakat bununla birlikte bilgi kirliliğinin de had safhada olduğu bir çağ. Bu sebeple, beslendiğimiz gıda misali, bilginin de güvenliğini sağlamayı, nesillere doğru ve sağlıklı bilgi aktarımını bir görev olarak addetmekteyiz." şeklinde devam etti.

Başkan Erbaş, "Ülkemizde faaliyet gösteren 128 devlet, 72 vakıf üniversitesi ve 5 vakıf yüksekokulundan oluşan 205 yükseköğrenim kurumumuzda 7 milyon 611 bin öğrenci eğitim görüyor.

Bu öğrencilerimize maddi manevi destek olmak için tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarımız seferber olmuş durumda.

Biz de bu seferberlikte üstümüze düşeni layıkıyla yapmak için, tüm birimlerimiz ile gece gündüz demeden çaba sarf ediyoruz." dedi.

25.000 öğrenciye eğitim hizmeti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Vakfımız 29 Mayıs Üniversitesi, İslam Araştırmaları Merkezi, Öğrenci Yurtları, Uluslararası Burs Programları, Yurt İçi Burs Programları ve Yurt Dışında Desteklediği Eğitim Kurumları, İzmir Bornova Koleji ve Ana Okulları, Kadın Aile ve Gençlik Merkezleri ile 25.000 öğrenciye eğitim hizmeti sunmaktadır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi: Türkiye Diyanet Vakfı kuruluşundan itibaren yurt içi ve yurt dışında sürdürdüğü eğitim öğretim ve bilimsel faaliyetlerini 2010 yılında kurduğu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ile taçlandırmıştır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinin geçici mekânlarda sürdürdüğü eğitim öğretim faaliyetlerini kalıcı bir mekâna taşımak için Ümraniye’de 67 bin metrekarelik alan üzerinde sürdürdüğü kampüs inşaatı çalışmalarını büyük ölçüde tamamlamıştır. Üniversitemiz, 2018-2019 akademik yılına, Ümraniye Elmalıkent’teki yerleşkesinde başlamıştır. 

Lisans ve lisansüstü programları yanında farklı alanlarda araştırma merkezleri açmak ve yurt içi ve yurt dışındaki saygın üniversiteler ile işbirliği alanlarını genişletmek suretiyle eğitim öğretim ve bilimsel araştırma konularında belirlenen hedeflere ulaşabilmek için seçkin akademik kadrosu, yeni bölümleri ve yaklaşık iki bin öğrencisiyle akademik gelişimini sürdürmektedir." dedi.

İslam Araştırmaları Merkezi

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezinin (İSAM) 30 yılı aşkın bir süredir; müstesna kütüphanesi, araştırmacı yetiştirme programı ve tamamladığı 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi ile akademik alanda çalışma yürüten tüm araştırmacıların referans noktası haline geldiğini ifade eden Erbaş, araştırmacı yetiştirme programı kapsamında 1988 yılından bu yana yerli ve yabancı 330 akademisyene akademik destek ve burs imkânı sağladıklarını, 2010 yılından beri İstanbul 29 Mayıs Üniversitemize de ev sahipliği yapan İSAM Külliyesi, üniversitenin müstakil yerleşkesine taşınmasıyla, daha geniş bir fiziki alana kavuştuğunu, yeni projeleri ile ülkemizin ilmi hayatına katkı sunmaya devam edeceğini, söyledi.

Akademisyen adaylarına destek

Başkan Erbaş, "İSAM, Araştırmacı Yetiştirme Programı, Yaz Araştırma Ve Eğitim Desteği Programı, Lisans Akademik Destek Programı, Staj Programı, Misafir Araştırmacı Programı ve Tahkik Kursları ile akdemiysen ve akademisyen adaylarını desteklemeye devam etmektedir." dedi.

Öğrenci yurtlarında yüzde yüz kapasite artışı

Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Ali Erbaş, öğrenci yurtlarındaki kapasite istatistiklerini paylaşarak sözlerine, geçen sene 19 olan yükseköğrenim öğrenci yurt sayısının 32 ye çıkarıldığını, 4000 olan yurt kapasitelerinin 8000’e ulaştığını, söyledi.

Önümüzdeki 5 yıllık hedefilerinin 81 ilin tamamında en az bir yurt açmak olduğunu ifade eden Erbaş, "Henüz yurdumuz bulunmayan ve Kredi Yurtlar Kurumumuzun da kapasitesinin elvermediği tüm illerde, hiçbir öğrenci dışarda kalmasın, eğitimini aksatmasın diye, tüm müftülüklerimiz ve vakıf şubelerimize talimat verdik.

İhtiyaç olan tüm il ve ilçelerimizde öğrencilere barınma imkânı sunmak üzere ev kiralansın, tefrişatı yapılsın ve kendilerine her türlü maddi manevi destek sağlansın dedik. 2014 yılından bu yana 40 ilde açılan 450 öğrenci evinde 3000 öğrenci barınmaktadır.

Bu seneki hedefimiz yurt imkânı kısıtlı olan tüm il ve ilçelerde bu sayıyı artırmak ve toplam 4000 öğrenciye destek olmaktır.

Kredi Yurtlar Kurumumuz ile yapılan bir protokolle 550 din görevlimiz KYK yurtlarında rehberlik hizmeti sunmaktadır." şeklinde ekledi.

Uluslararası burs programları

Erbaş, "Gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin dertlerine ortak olmak, eğitimle ilgili ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, Müslüman ülkeler ve Müslüman azınlıkların yaşadığı tüm coğrafyalarda, din hizmetleri ve din eğitimi alanlarında hizmet sunacak insan kaynağı yetişmesine destek olmak, din eğitimi alanında tecrübe paylaşımında bulunmak ve ülkemizin ilim ve kültür elçilerini yetiştirmek üzere uluslararası burs programları tasarladık."

111 farklı ülkeden öğrencilere destek

Başkan Erbaş, "2006 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığımız ve ilahiyat fakültelerimiz ile işbirliği içinde 111 ülkeden öğrenci kabul ediyoruz.

Halen Uluslararası İlahiyat Programı, Uluslararası İmam Hatip Lisesi Programı, Kur'an kursları ve dini yüksek ihtisas merkezlerimizde, lise, lisans ve lisansüstü düzeylerde 2500 uluslararası öğrenci eğitimine devam etmektedir.

Din Hizmetleri Müşavirliklerimiz ve devletimizin tüm dış misyonlarının destek ve koordinasyonu ile ihtiyaç analizleri yapılarak ülke ve bölge kontenjanları belirlenerek öğrencilerin seçim ve kabul işlemleri yürütülmektedir.

Bu öğrencilerimizin iaşe-ibate, barınma, burs, sağlık, ulaşım, kitap-kırtasiye gibi tüm ihtiyaçları vakfımızca karşılanmakta; dil kursları, mesleki alan kursları, sanat atölyeleri, kültür gezileri ve kamp programları ile de daha iyi yetişmeleri için destekler sunulmaktadır.

2017-2018 eğitim öğretim döneminde uluslararası burs programlarımızın toplam kontenjanı 1000 olarak belirlenmiştir. Bu sayı her sene %20 oranında artırılacaktır." dedi.

Yurt içi burs programları

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak ilahiyat fakülteleri ve imam hatip liselerinde eğitim gören başarılı öğrencilere, İmam Hatip Liseleri Burs Programı ve İlahiyat Akademi Burs Programları ile geleceğin müftüleri, vaizleri, imam-hatipleri, öğretmen ve akademisyenlerini yetiştirmek üzere yurt içinde de çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Özel Destek Akademi Burs Programı ile de, tıp, mimarlık, mühendislik, hukuk ve eğitim fakülteleri başta olmak üzere, yurtlarımızda barınan tüm başarılı öğrencilere destek sağladıklarını, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde yurt içi burs programlarımız kapsamında eğitim gören öğrenci sayısının toplamda 2500’e çıkarmayı hedeflediklerini ve mülakatların devam ettiğini, söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Kur’an kurslarımız ve camilerimizde sürdürülen eğitim çalışmalarımız ülkemizin tüm sathında devam etmektedir, diyen Başkan Erbaş konuşmasını:

"Kur’an kurslarımızda her yaşa yönelik devam eden uzun dönem kurslarımızda 550.000 kursiyer eğitim görmektedir.

Kur'an'ın kalplere ve hafızalara nakşedildiği hafızlık kurslarımızda 70.000 kursiyerimiz eğitimlerini sürdürmektedir.

Başkanlığımızın yaygın din eğitimi faaliyetleri kapsamında hizmet sunduğu muhatap kitle, gelişen ve değişen şartlara uygun olarak her geçen gün çeşitlenmektedir. Din eğitiminde yaş sınırının kaldırılmasıyla birlikte bu profil çeşitliliğine 4-6 yaş grubu çocuklar da dahil olmuştur.

4-6 yaş grubu kurslarımızda 110.000 çocuğumuza eğitim hizmeti sunulmaktadır.

Ayrıca yaz boyunca camilerimizde sürdürülen Yaz Kur’an Kurslarımıza bu sene 2.671.000 öğrenci faydalanmıştır." şeklinde sürdürdü.

Kagem

Ankara merkez olmak üzere, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Adana ve Şanlıurfa illerinde vakfın Kadın Aile Ve Gençlik Merkezlerinde, toplumsal bilgi seviyesinin geliştirilmesine katkı sunmak üzere genel ve özel gruplara yönelik din, düşünce, kültür, sanat ve edebiyat alanında çeşitli seviyelerde akademik, kültürel ve sosyal çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Başkan Erbaş, Yurt Dışı Eğitim Kurumları ve Destek Programlarına da değinerek "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfımız; dünyanın neresinde olursa olsun eğitim imkânı sınırlı Müslüman toplulukların kalkınmasına destek olmak, halkımızın iyilik elini oralara uzatmak ve başta din eğitimi olmak üzere, öğrencilere sağlıklı ve doğru bilgiye erişim imkânı sağlamak üzere çalışmalar yürütmektedir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sözlerini, "Başkanlığımız Din Hizmetleri Müşavirliklerimizin Haiti, Bulgaristan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Filistin, Somali, Pakistan, Bangladeş, Moğolistan, Gürcistan ve daha pek çok ülkede lise ve yükseköğretim kurumları kurulmakta, eğitim imkânından mahrum öğrencilere burs, yurt ve okul harç ücretleri ile eğitim imkanı sunulmaktadır. Yurt dışındaki eğitim kurumlarında 8000 öğrenci desteklenmektedir.

Suriye, Arakan, Gazze gibi insani krizlerin yaşandığı tüm bölgelerde, kamplarda kurulan geçici eğitim merkezleri vasıtasıyla, mültecilere eğitim imkânı sunulmakta, eğitimsiz büyüyen, kayıp nesillerin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Halen Myanmar’dan kaçıp çevre ülkelere sığınan 4000 Arakanlı / Rohingya öğrenciye bulundukları ülkelerde eğitim imkanı sunulmaktadır. Bu konudaki çabalarımız da artarak devam edecek ve eğitim imkanı sunulan Arakanlı öğrenci sayısı 5000’e çıkarılacaktır.

Ülkemizin ve Müslüman toplumların layık oldukları izzetli bir hayat yaşamalarına katkı sunmak, güven ve adaletin hüküm sürdüğü bir dünyaya kavuşmak için, yeryüzünde iyiliği hakim kılmak için çıktığımız bu yolda, devleti ve milleti ile sivil ve kamu kurumları el ele çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde tamamladı.

Editör: Mehmet Çalışkan