Ankara'da görev yapan din görevlilerinin katıldığı programda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yürütülen projenin asıl kahramanlarının din görevlileri olduğunu ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2002'de yüzde 50'leri aşan kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34'lerin altına çekildiğini belirterek, "Bu azalmada hükümetimizin uyguladığı teşviklerin, yapılan denetim ve rehberlik faaliyetlerinin ve sigortalılık noktasında yapılan bilinçlendirme, toplantı ve seminerlerinin büyük etkisi var." dedi.

Selçuk, buradaki konuşmasında, Sosyal Güvenlik Kurumunun himayesindeki "Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi" kapsamında toplumun her kesiminden çalışanlara yönelik verimli toplantılar, faaliyetler gerçekleştirildiğini, projenin asıl kahramanlarının din görevlileri olduğunu belirtti.

Dinin toplumun en esaslı bağlarından biri, bıraktığı tesirler bakımından en önemlisi olduğuna dikkati çeken Selçuk, din görevlilerinin sadece dini konulara değil, sosyal problemlere de çözüm üreterek toplumsal barışa katkıda bulunduğunu ifade etti.  

Kayıt dışı istihdamın işverenlere haksız bir kazanç sağladığını, işçinin hastalık, emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarının elinden alınmasına sebep olduğunu vurgulayan Selçuk, bu durumun, İslam ve kadim kültür ile asla bağdaşmayacağını, toplumsal yapıyı temelinden sarsan bir vahamet niteliğinde olduğunu söyledi.

Selçuk, şöyle konuştu:

"Rabbimizin tüm günahların üzerinde tuttuğu ve Kur'an-ı Kerim'de bizleri sıklıkla uyardığı bu konunun kul hakkından başka bir şey olmadığına inanıyoruz. İşte bu aşamada, insanlara inancımızı, hakkı ve adaleti, güzel ahlakı anlatan sizlerin devreye girmesi hayati bir öneme sahiptir. Gerek sohbetlerinizde, vaazlarınızda vatandaşlarımızı bu konuda aydınlatmanız, işçi ve işverenlerimizi bilinçlendirmeniz toplumsal ve manevi bir sorumluluktur. Kayıt dışı istihdam ile mücadelemizde bizlere destek vereceğinize yürekten inanıyoruz. Bu sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğinizden şüphemiz yok."

"Sosyal devlet anlayışının ikame edilmesinde mesafe katedildi"

Çalışmanın, günü kurtarmak için yapılmadığını, insanın hayatı boyunca karşılaşılabileceği zor ve kötü günler için alınacak bir tedbir olduğunu hatırlatan Selçuk, Türkiye'de son 16 yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sosyal devlet anlayışının ikame edilmesinde ciddi mesafeler katedildiğini kaydetti.

Selçuk, 81 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 99'unun sosyal güvenceye sahip olduğunu vurgulayarak, çalışanların, işverenlerin ve devletin sağladığı mali katkılarla finanse edilen sosyal güvenlik sisteminin, çalışma hayatının yanı sıra tüm sosyal ve ekonomik hayat açısından vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

Sistemin temel işlevinin çalışanları ve yakınlarını karşılaşabilecekleri çeşitli risklere karşı korumak ve ortaya çıkacak mağduriyeti gidermek olduğuna işaret eden Selçuk, "Ama bu sistemin en temelinde, düzgün işleyen, yasalara uygun, çalışanın hakkının korunduğu, işverenin kendini güvende hissettiği kayıtlı bir istihdam sisteminin var olması gerekiyor. Hiç kuşkusuz, sistemin düzenli bir şekilde işleyebilmesi ve sürdürülebilir olmasında en önemli unsur, sigortalı çalışan sayısının arttırılmasıdır." dedi.

Bakan Selçuk, "Çalışmalar sayesinde 2002 yılında yüzde 50'leri aşan kayıt dışı istihdam oranlarımızı yüzde 34'lerin altına çekmiş durumdayız. Sizlerin gayretleri, özverileriyle bu rakamı daha da aşağı indireceğiz. Bu azalmada hükümetimizin uyguladığı teşviklerin, yapılan denetim ve rehberlik faaliyetlerinin ve sigortalılık noktasında yapılan bilinçlendirme, toplantı ve seminerlerinin büyük etkisi var." değerlendirmesinde bulundu.

Selçuk, "Sosyal güvenliğimiz için, ekonomimiz için, topyekun refahımız ve çocuklarımız, gençlerimiz için kayıt dışı çalışmaya izin vermeyeceğiz. Bunu birlikte başaracağımıza inanıyoruz." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan