Yapımı 2018'de tamamlanan Beykoz Karlıtepe Merkez Camii, seyir terası şeklinde tasarlanan ilginç minare tasarımıyla dikkatleri çekiyor.

Vatandaşların İstanbul manzarası ve kitaplarla buluştuğu Karlıtepe Merkez Camii Kütüphanesi, Anadolu Ajansı tarafından görüntülendi.

Beykoz Karlıtepe Merkez Camii’nin kütüphane ve seyir terası olarak kullanılan minaresi, eşsiz İstanbul manzarasıyla vatandaşlara hizmet veriyor.

61 metre yükseklikten İstanbul'u seyrederek kitap okunabilen "minareli kütüphane", ilk olma özelliği taşıyor

Kente karın ilk düştüğü yer olarak bilinen Beykoz Karlıtepe, şehrin ormanlık ve yüksek bir noktasında bulunuyor. Caminin minaresinde bir şerefe gibi tasarlanmış sekizgen seyir terasının bir tarafından İstanbul Boğazı, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü izlenebilirken diğer taraftan Beykoz sırtlarındaki ormanlar görülüyor.

Kütüphanenin yapım süreci hakkında bilgi veren Karlıtepe Merkez Camii Vakfı Başkanı Hüseyin Kurt, klasik minare gibi tasarlamak yerine seyir teraslı ve kütüphane konseptine karar verdiklerini belirterek, "Caminin ilk projesinde burayı diğer camiler gibi çift minareli olarak planlamıştık. Onursal başkanımız Hüseyin Özyurt'un seyir terası ile kütüphane fikri bizi heyecanlandırdı. Projesini hazırlayarak yapımına başladık." dedi.

Kurt, şöyle devam etti:

"Camiye engelli vatandaşlarımız asansörle girebiliyor. 45 kişi aynı anda burada kitap okuyabiliyor, İstanbul'u seyredilebiliyor. Kütüphanemizin bulunduğu yer 52 metre yükseklikte. Seyir terasıyla birlikte 61 metre minare yüksekliği bulunuyor. Trabzonlu olduğumuz için yüksekliği 61 metre olarak belirledik. Kütüphane olarak tasarlanan bölüm Milli Saraylar'dan gelen nakkaşlar tarafından işlemelerle süslendi. Tavana Kur'an harflerini hem Türkçe hem Arapça nakşettirdik. Hafta sonları insanlar kütüphanemizde oturmaya yer bulamıyor. Kütüphaneye çıkan asansörde kuyruklar oluşuyor. Asansörün yanında kütüphaneye çıkan merdivenlerimiz var. Gençlerin merdivenden çıkararak spor yapmalarını sağlıyoruz. Buraya gelince insanlar hem İstanbul'u seyrediyor hem de burada bir huzur var."

- Her türden kitap var

Kütüphanede her türden kitabın bulunduğunu belirten Kurt, "İsteyen roman, isteyen çocuk kitapları, isteyen de Kur'an okuyabilir. Devletine, bayrağına saygılı olan bütün yazarların kitaplarını burada bulabilirsiniz. İsteyenler buradan okumak için kitap alabiliyor ya da kitap getirebiliyor. Sabah 10 ile akşam 18.00 arasında kütüphane hizmet veriyor. Bu saatler arasında gelen vatandaşlarımız istediği kadar buradan faydalanabilir." dedi.

Klasik cami minaresinin dışında bir fonksiyon verilmesine karşı çıkanların gezip gördükçe fikirlerinin değiştiğinden bahseden Hüseyin Kurt, sözlerini şöyle tamamladı:

"'Cami minaresi nasıl böyle kullanılır?' diye eleştiriler zaman zaman oluyor. Ama buraya gelince, görünce doğru bir iş yaptığımızı söyleyerek teşekkür ediyorlar. Bu zamana kadar olumsuz bir şeyle karşılaşmadık. Her gelen teşekkür ediyor. Çünkü burası gençliğe bir hizmet. Gençler gelip kitabını okuyabiliyor, İstanbul'u seyrediyor."

Editör: Mehmet Çalışkan