Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "1. Su Şurası Lansmanı ve 363 Tesisin Toplu Açılış Merasimi"nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2007'de yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayet için "İçme Suyu Eylem Planı" hazırlandığını söyledi.

"Şehirlerin 2040, 2050 hatta 2071'e kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladıklarını" dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, boğaz geçiş tüneliyle Asya ve Avrupa'yı 4 metre çapındaki ve 5 bin 551 metre uzunluğundaki dev su tüneli ile birleştirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye genelinde 262 içme suyu tesisi ile 41 milyon vatandaşa yıllık 2 milyar 700 milyon metreküp ilave içme ve kullanma suyu temin ettiklerini aktararak, hidroelektrik santral projelerinde kamu-özel sektör iş birliği sayesinde devletin sırtından 60 milyar dolar tutarında bir yatırım yükünü kaldırdıklarını vurguladı.

Böylece Türkiye'nin 44 milyar kilovatsaatlik elektrik üretim kapasitesini 108 milyar kilovatsaate çıkardıklarını belirten Erdoğan, "İklim değişikliği ve nüfus artışı sebebiyle önemi giderek artan depolama yapılarına alternatif olarak, 26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teknolojik ilerlemeye bağlı olarak su arıtma imkânlarının da geliştiğine işaret ederek, bugün "su fakiri" denilen birçok ülkenin özellikle tarımsal sulamada bu imkândan ciddi oranlarda faydalandığına dikkati çekti.

Türkiye olarak su arıtma teknolojilerine büyük yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hâlihazırda günlük 315 bin metreküp suyu arıtarak tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek şekilde insanımızın hizmetine sunuyoruz. Sanayi sektöründe de suyun verimli kullanımı için gereken tedbirleri alıyoruz. Sulamada halen yüzde 46 olan randımanı, yaptığımız yatırımlar ve aldığımız tedbirlerle 2024 yılında yüzde 55'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki yetki çatışmalarını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz. Şura zemininde yapılacak çalışmaların, bu kanunun şekillenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum."

Erdoğan, 1. Su Şurası'nda alınacak kararların önemine değinerek şunları kaydetti:

"Şuranın hedefleri doğrultusunda elde edilen kazanımlar, su yönetimi ile ilgili hususlarda gelecek nesillere ışık tutacaktır. Şuranın hazırlanmasında emeği geçenleri şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Resmi açılışını yaptığımız Devlet Su İşleri'ne ait 363 tesisin ülkemize, milletimize, şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. 363 tesisten bahsediyorum, dile kolay. Türkiye'nin kalkınması için çalışan tüm emekçilerimize, çiftçilerimize, mühendisinden işçisine kadar hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum. Rabbim yolunuzu, bahtımızı açık etsin. Ömrümüz, ömrünüz su gibi aziz olsun."

Törende dua eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise duasında şu niyazlarda bulundu:

"Ya Rab; buyuruyorsun ki 'Biz her canlıyı sudan yarattık.' Sana sonsuz hamd ediyoruz, şükrediyoruz. Hamdimizi, şükrümüzü kabul eyle Allah'ım. Ya Rab; senin habibin Muhammed Mustafa'ya soruyorlar, 'En hayırlı sadaka hangisidir?' Efendimiz (s.a.s.), 'İnsanlara ve hayvanlara su ikram etmektir. Onların su ihtiyaçlarını gidermektir.' buyuruyor. Ya Rabbi, bu tesisleri yaparak insanların, hayvanların su ihtiyaçlarını gidermeyi bizlere nasip ettin. Sana sonsuz hamd-ü senalar olsun Allah'ım. Ya Rabbel âlemin; bizleri birlik ve beraberlikten ayırma, birliğimizi beraberliğimizi daim eyle. Memleketimizi, milletimizi her türlü kazalardan, belalardan, kuraklıktan, selden, depremden muhafaza eyle Allah'ım."

Duanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler kurdele keserek, 363 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Editör: Mehmet Çalışkan