Olağanüstü hal uygulamasını Twitter hesabından duyuran işgalciler Filistinli şehidin cenazesinde çıkan olaylar nedeniyle Lid kentinde olağanüstü hal ilan edildi, işgalciler ile Filistinlilerin karşı karşıya geldiği Lid ve çevresindeki şehirlere, işgal altındaki Batı Şeria'dan işgalci sevk edileceğini açıkladı.

İşgalcilerin Times Of Israel gazetesindeki haberde ise olağanüstü hal kararının kullanılması durumuyla 1966'dan beri ilk kez karşılaşıldığı belirtildi.

Haberde fanatik yahudilerle ve Filistinlilerin aynı şehri paylaştığı Lid'de çıkan olaylar sonucunda sinagogların ve çok sayıda arabanın da yakıldığı ifade edildi.

Sözde Lid Belediye Başkanı Yair Revivo, Netanyahu’yu arayarak şehirde olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Lid'de bir Yahudi yerleşimci tarafından şehit edilen Filistinli Musa Hassune için dün cenaze töreni düzenlenmişti.

Cenazenin geçişi sırasında çevrede bulunan bazı Yahudilerin işgal bayrağı sallaması üzerine Filistinliler ile işgalciler arasında gerginlik yaşandı. İşgalciler ise Filistinlilere müdahale ederek bazı kişileri göz altına almıştı. Filistinliler ise işgalcilere taş ve şişe atarak karşılık vermişti.

Olaylarda çok sayıda Filistinli ile işgalci yaralanmıştı, işgalcilere ait bir polis aracı da yakılmıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşananların ardından Filistinlilerin yaşadığı birçok kent ve beldede Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya destek gösterileri düzenlenmiş, gösterilere katılan çok sayıda Filistinli de işgalciler tarafından gözaltına alınmıştı.

Editör: Mehmet Çalışkan