Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Vali Özdemir Çakacak, her yıl değişik temalarla kutlanan Mevlid-i Nebi haftasının bu yıl gençlik temasıyla kutlandığını ifade etti.

Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Vali Çakacak, Peygamber Efendimizin yaşadığı hayatın gelecek nesillere örnek olmasını istedi. Vali Çakacak, “Bugünün gençleri yarının idarecileri, iş insanları, akademisyenleri olacak. Gençliğimiz milli ve manevi değerlerine ne kadar bağlı yetişirse, bu zor coğrafyada ülkemize daha çok sahip çıkma imkânına hep birlikte kavuşmuş oluruz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında Eskişehir’de yapılan etkinliklerden bahseden İl Müftüsü Bekir Gerek ise, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin en iyi şekilde yetiştirilmesi için ellerinden gelen gayreti göstermeye çalıştıklarını söyledi. Diyanet ve Müftülük olarak gençleri önemsediklerini ve gençlere hizmeti öncelediklerini belirterek “bugünkü program bunun bir ifadesidir” dedi.

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Hz. Peygamber ve Gençlik” konulu konferans verdi.

"İnşallah dinimizi yaşayan ve çocuklarımıza yaşatan bir neslimiz olacak.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Hepimiz   ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için geldim diyen’ bir peygamberin ümmetiyiz. Size üç şey anlatayım bunu almanız yeterlidir. Bunlar; Peygamberimiz kendisi için değil başkası için yaşardı. Hz. Muhammed dünya ve ahireti mükemmel yaşardı ve Hz. Muhammed olduğu gibi göründü göründüğü gibi oldu. Hz. Muhammed asla yalana tevessül etmedi. Nasıl ise öyle göründü. İnsanların en hayırlısı insanlara en çok faydası olandır. Kim Allah yolunda insanlık için çalışıyorsa iyi insan odur. Dünya hayatının nimetlerine kapılıp da ahiret hayatının nimetlerini unutmamalıyız. Gençlerimize güveneceğiz. İnsanlar için 10 ila 20 yaş arası çok önemlidir. Daha sonra keşke dememek için bu yaşlarda çocuklarımıza vereceğimiz eğitim çok önemlidir.” dedi.

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in aile ve toplum ilişkilerinden tutun, sosyal, siyasi, hukuki alana, oradan çevre bilincinin oluşmasından tutun, çocuk ve gençliğin nasıl yetişmesi gerektiği alana kadar en güzel örnekliği olduğunu bildiren Prof. Dr. Karataş, Hz. Peygamber’in İslâm toplumunun şekillenmesinde, İslâmi değerlerin yaşanmasında ve yayılmasında gençlere büyük görevler verdiği söyledi.

Prof. Dr. Karataş, Peygamber Efendimizin her şeyden önce gençlerin kendine güvenen, sağlam bir kişilik geliştirmelerine imkân sağlanmasını istediğini belirterek,  “Hz. Peygamber’e ilk iman edenlere bakıldığında çoğunluğunun genç erkek ve kızlardan oluştuğu görülecektir.” ifadelerinde bulundu.   

Prof. Dr. Karataş, Hz. Muhammed'in hayatından örnekler vererek konferansını bitirdi.

Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Vali Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Tepebaşı Kaymakamı Erdinç Yılmaz, İl Müftüsü Bekir Gerek ve kalabalık bir gençlik topluluğu katıldı.
 

Editör: Mehmet Çalışkan