Diyanet İşleri Başkanı  Prof. Dr. Ali Erbaş, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Eskişehir'de ilk olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Kampüs Camii İnşaatı Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Başkan Erbaş, İki Eylül Kampüsü içerisinde yapılacak olan caminin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Mekke’den hicret ettiğinde ilk iş olarak Medine’ye mescit inşa ettirdiğini belirterek mescidin sadece namaz kılınan ve namazdan sonra da kapatılan bir yer olmadığını bütün insanlığa ilan etmek için içine de mektep yaptığını söyledi.

Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetinin 'Oku!' olduğunu hatırlatan Erbaş, İslam dininin ilimle iç içe olduğunu ve ilimle başladığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Üniversitedeyiz. İlmin, irfanın, bilginin, hikmetin merkezindeyiz. Bu milletin, bu medeniyetin mensuplarının elinden kalemin, kitabın düşmemesi lazım. Kütüphanelerimizin bol bol olması lazım. Daha çok kütüphanemizin olması lazım. Tarihimize baktığımız zaman ne zaman ki ilimle, irfanla, bilgiyle, hikmetle, kitapla, kütüphaneyle uğraşmışız, o zaman ilerlemişiz. Dünyanın farklı bölgelerinde karanlık çağlar yaşanırken biz dünyanın en aydınlık çağını yaşamışız. 8’inci yüzyıldan 18’inci yüzyıla kadar dünyayı ilimle, bilgiyle aydınlatmışız. İbn-i Sinalar, Farabiler, İbn-i Rüşdler, Molla Güraniler, Molla Fenariler, Akşemseddin Hazretleri, Ali Kuşçular ilimde, irfanda hep önde olmuşlar. Sadece dini ilimlerde değil tabii ilimlerde, fen ilimlerinde de biz en ileri olmuşuz.”

Gençleri iyi yetiştirme gayreti içinde olduklarını dile getiren Prof. Dr. Erbaş, “Gençler bu camide sadece namaz kılmayacaklar. Camimizi kitapla donatacağız inşallah. Camimizin duvarına yaslanacak, kütüphanesinden kitabını alacak. Orada dinlenecek. Oradan alacak bir Kur’an-ı Kerim, onu okuyarak dinlenecek. Bir hadis kitabı çekecek, onu okuyarak dinlenecek. Bir ilmihal kitabı, bir fıkıh kitabı ya da bir kültür kitabı, bir şiir kitabı, bir roman, bir hikaye... Dinlenecek. Biz de onun için camimizi inşallah kitaplarla donatacağız.” diye konuştu.

İl Müftülüğü binesı ve Kur'an kursu temeli atıldı

Başkan Erbaş’ın katıldığı ikinci program “Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası ve Kur’an Kursu İnşaatı Temel Atma Töreni” oldu.

Başkan Erbaş, burada yaptığı konuşmada ise Diyanet İşleri Başkanlığına toplumu din konusunda aydınlatma görevinin verildiğini anımsatarak müftülüklerin, doğru dini bilgiyi insanlara ulaştırma noktasında önemli bir görev üstlendiğini belirtti.

Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Veda Hutbesi’nde insanlara Kur’an-ı Kerim’i ve sünnetini emanet bıraktığını söyleyen Erbaş, şöyle devam etti:

“Allah’ın kitabı bütün ümmetinin üzerinde emanet. Ümmetine rehberlik edecek bir grubu da yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim'de 'İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten men eden bir topluluk bulunsun.' buyurmaktadır. Biz bu topluluğu işte Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülüklerimiz, camilerimiz, camilerimizde görev yapan hocalarımız olarak öncelikli değerlendiriyoruz ve bu görevi üzerimize alıyoruz.”

“Milletimizin hizmetindeyiz”

Din görevlilerinin bulundukları illerde, ilçelerde toplumun her katmanına rehberlik ettiğini ifade eden Başkan Erbaş, “Doğumdan ölüme kadar her zaman hocalarımız toplumumuzun yanında. Bizim vazifemizin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar omuzlarımızda büyük bir vebalin ve emanetin olduğunu biliyoruz. Tüm hocalarımızla, tüm müftülerimizle bunun şuurundayız, bilincindeyiz.  Müftülüklerimizle, camilerimizle, Kur'an kurslarımızla milletimizin hizmetindeyiz.” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Başkan Erbaş’ın yaptığı dualarla inşaatların temeli atıldı.

Törenlere Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, İl Müftüsü Bekir Gerek, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, siyasiler, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Eskişehir programı kapsamında Vali Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti.

Editör: Mehmet Çalışkan