“2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri kapsamında, Eskişehir Müftülüğü ile Anadolu Üniversitesi iş birliğinde, Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Diyanet Yayınları %25 İndirimli Satışlar Sergisi” açıldı.

Açılışta konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” temasının “Cami ve Hayat” olduğunu hatırlatarak, “İslam medeniyetinin temelini cami anlayışı ve caminin verdiği değerlerin oluşturduğunu” vurguladı.

Müftü Gerek şunları kaydetti:

“Şehrin kalbi camilerdir, bizim de kalbimiz camilerdedir. Günde beş defa buluştuğumuz, gönül huzuruna erdiğimiz, ilimle buluştuğumuz, hikmetle yoğrulduğumuz yerlerdir. Allah Resulü (s.a.s.) kurduğu şehrin merkezine Mescid-i Nebevi’yi inşa etmiş ve bu mescidi de sadece bir mabed değil, tüm sosyal hayatın yaşandığı merkez haline getirmiştir. Bugün tam da buna ihtiyacımız var. Selimiye, Süleymaniye, Kurşunlu camileri tam da böyle idi. Camiyi sadece bir mabed olarak göremeyiz. Camiler manevi hayatın oksijen merkezi, camiler ilim ve hikmet merkezidir. Camiler kürsüsü mektep, minberi devlet, mihrabı mabet, minaresi hürriyet olan topyekûn bir hayat merkezidir.

Biz herkesle camilerde buluşup gönüllerimizi kaynaştırabilirsek, herkesle barışık hale gelebilirsek, yan yana olup yardımlaşabilirsek, ilim ve hikmetle, sevgi ve muhabbetle gönlümüzü doldurabilirsek, bu cennet vatanda kıyamete kadar milletimiz yaşamaya devam edecektir. Bunun teminatı camilerimiz ve onların kaptanı din görevlilerimizdir.”

“İlk emri oku olan bir dinin mensupları olarak Camiler Haftası’nda Diyanet Yayınları Sergisi’nin açılmasının ve indirimli satışların anlamlı olduğunu” belirten Gerek, “Kitabımız ‘oku’ derken bizden düşünmeyi, tefekkür etmeyi, güçlü kalem sahibi olmayı ister. Dolayısıyla her alanda okumak lazım. Ancak günümüz dünyasında din istismarı diye bir tehlike var. Din istismarına karşı sağlam bir itikad, doğru ibadet, güzel bir ahlak sahibi olmak için sağlam kaynaklardan beslenmek gerekir. Bu da camilerimizde kürsüden, minberden ve kitaplardan geçer. Bu bakımdan Diyanet yayınları dünyada en sağlam kaynakları oluşturmaktadır. Diyanet yayınları aynı zamanda devlet yayınlarıdır.” ifadelerini kullandı.

Müftü Gerek, açılışa katılanlara hafta anısına bir kitap alarak eşine, çocuğuna, dostuna hediye etmesi tavsiyesinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Macit ise “camilerin bizim yaşama kültürümüzün bu topraklardaki en somut göstergesi olduğunu” belirterek “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nı tebrik etti.

Prof. Dr. Macit, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nı bir kitap sergisiyle taçlandırmış olmanın manidar olduğunun altını çizerek, “Diyanet yayınlarının geleneksel sanatlar içerisinde kitapla kurulan ilişkiyi ve bu estetik bilinci son zamanlardaki baskılarıyla günümüze taşıdığını” söyledi.

Konuşmaların ardından İl Müftü Yardımcısı İbrahim Çayır’ın yaptığı dua ile sergi açılışı gerçekleştirildi.

Program, serginin gezilmesi ve ikramlarla son buldu.

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen açılış programına İl Müftüsü Bekir Gerek, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Macit, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan