Eskişehir İl Müftülüğü iftar programında Anadolu Üniversitesi yönetim, akademisyen ve öğrencilerini ağırladı.

Odunpazarı Müftülüğüne bağlı Merkez Bölge Yatılı Erkek Kur’an Kursunda gerçekleşen iftar programına katılan yaklaşık 150 öğrenciye, Rektör Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Başar, Genel Sekreter Ersin Eroğlu ve Öğrenci Kulüpleri Koordinatörü Doç. Dr. Cem Işık da eşlik etti.

İl Müftüsü Bekir Gerek ve Müftülük personeli, Anadolu Üniversitesi öğrencilerini kurs girişinde karşıladı. Burada kısa bir konuşma yapan Müftü Gerek, katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Ardından öğrenciler kurum görevlilerinin rehberliğinde Kur’an kursu binasını gezdi. 

İftara dakikalar kala davetliler yemek salonundaki yerini alarak ney dinletisiyle iftar vaktini bekledi. 

Hafızlık öğrencilerinden 12 yaşındaki Semih Gerek, Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu ve iftar vaktinin girmesiyle birlikte akşam ezanını okudu. 

“Burası sizin eviniz”

İftarın ardından konuklara hitap eden İl Müftüsü Bekir Gerek, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) çatısı altında sürdürülen gençlik çalışmalarını anlattı. 

Etkinliğin gerçekleştiği Kur’an Eğitim Merkezinde 130 öğrencinin yatılı olarak bir taraftan okullarına devam ederken diğer taraftan da hafızlık eğitimi aldıklarını belirten Müftü Gerek şöyle devam etti:

“İdrak ettiğimiz ramazan ayı bizler için bir rahmettir. Kardeşliğimizin pekiştiği, iyiliklerin çoğaldığı, sevgi ve merhametin, bir ve beraber olmanın adıdır. Aynı sofrada buluşmanın, paylaşmanın, kaynaşmanın mutluluğunu yaşamaktır. Öyleyse bu soframız bizler ve sizler için kardeşlik sofrası olsun, paylaşma sofrası olsun, dostluk sofrası olsun, gönül sofrası olsun. Hoş geldiniz, gönlümüze girdiniz. Burası sizin eviniz, şeref verdiniz. Bu akşam davetimize icabet ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ramazan-ı şerifimiz mübarek olsun. Bizler, Diyanet İşleri Başkanlığı ve ona bağlı müftülükler olarak gençlerimizi çok seviyoruz. Öyle ki her daim kapımızın ve gönlümüzün size açık olduğu gibi ramazanda da sofralarımızı öncelikle siz gençlere açarak üniversite kampüslerimizde kurduğumuz iyilik sofralarında kardeşliğimizi, sevgimizi pekiştiriyor, iftar sevincimizi sizinle paylaşıyoruz. Yine gençlerimize yönelik etkinlikler, aktiviteler, konferanslar düzenlemenin yanı sıra birçok öğrenciye burs ve barınma imkânı sağladık ve sağlayacağız.”

Gerek, dünyada İslamı ve Müslümanlığı en güzel şekilde anlayan bir millet olduğumuzu belirterek “diş kirası” kavramını şu sözlerle öğrencilere açıkladı:

“Geleneğimizde diş kirası diye bir mesele vardır. Bir kişi diğerini iftara davet eder. Misafir sofraya oturur yemeğini yer. Yemeği yerken dişleri yıprandığı için giderken kendisine bir hediye verilir. Biz de ‘diş kirası’ olarak size çıkışta kitap hediye edeceğiz.”

“Bugüne kadar başka bir kurumdan öğrenci kulüplerine yönelik bir davet olmamıştı”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ise iftar programına katılmasındaki en önemli sebebin, Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin çalışmalarını sürdürdüğü öğrenci kulübü temsilcilerinin de iftarda bulunması olduğunu söyledi.

Rektör Çomaklı, İl Müftüsü Bekir Gerek’e davetlerinden dolayı teşekkür etti. 

“Değerli Müftümüz, üniversitemizin öğrencilerini davet ederken acaba nerede ağırlayalım diye düşündüler. Ben de kendilerine sizin bir yeriniz varsa oraya gelelim dedim. Bugüne kadar başka bir kurumdan öğrenci kulüplerine yönelik bir davet olmamıştı. Bu daveti gerçekleştiren tek kurum Müftülüğümüz oldu. O nedenle de ayrıca teşekkür ediyorum.

“Tek isteğimiz devletin kontrolü dışındaki hiçbir oluşuma dâhil olmadan yaşamanız”

İşe girecek, aile kuracaksınız. Sizden tek isteğimiz devletin kontrolü dışındaki hiçbir gruba, oluşuma dâhil olmadan yaşamanız. Ama aynı zamanda devletin kurumlarını da bilerek mezun olmanız. Biz daha 2-3 sene öncesine kadar Diyanet İşleri Başkanlığı gibi anayasal kurum varken başka yerlere sapan, oralardan bir şeyler bekleyen, istekte bulunanların ne olduğunu gördük, çoğu firari durumda. Onlar, Diyanet İşleri Başkanlığı varken başka yerlere dâhil olmuşlardı.”

Diyanet İşleri Başkanlığının din öğretimindeki önemine vurgu yapan Rektör Çomaklı, “Ben bir Anadolu Müslümanıyım, dinimi öğreneceğim zaman anayasal bir kurumumuz olan Diyanet İşleri Başkanlığına danışırım. İşte bunu yapmayanların şu an yüzde sekseni firari geri kalanı da hapiste yatıyor. Sebebi vergilerle oluşturulmuş, 1924’te Cumhuriyet’le beraber meydana gelmiş bu kurumun dışına çıkmaları. Sizin özellikle burayı görmenizi istedim. Çünkü buraya geldiğiniz zaman göreceksiniz ki burada bir tek devlet var.” ifadelerini kullandı.

Program, Eskişehir İl Müftülüğünün katılımcılara kitap hediye etmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.


 

Editör: Mehmet Çalışkan