Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an kurslarında her yıl yüzlerce hafız yetişiyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü denetiminde ülke genelinde faaliyetlerine devam eden Kur’an kurslarında, ömrünü hafız yetiştirmeye adayan din görevlileri gözetiminde her yıl binlrce hafız yetişiyor.

Emek, disiplin ve sabır gerektiren hafızlık eğitiminde, sadece hafız adayının istekli olması ve gayret göstermesi yetmiyor. Hafız adayının ezberini düzenli olarak dinleyen ve gerektiğinde onu yönlendiren Kur’an kursu öğreticisinin de en az hafız adayı kadar istekli ve fedakâr olması gerekiyor.

Zorlu bir eğitim süreci olan hafızlık eğitiminde, Kur’an kursu öğreticisi sadece ezber dinlemekle de yetinmiyor, kimi zaman hafız adayına arkadaş oluyor, sıkıntılarını dinleyip derdiyle dertleniyor, moral ve motivasyon sağlıyor. 

Böylesine kıymetli ve emek gerektiren bir mesleği icra eden hafızlık hocaları, emeklerine karşılık hafız adayından sadece bir şey istiyor; hafızlığını tamamlamasını ve ömür boyu onu muhafaza ederek “bir hafız gibi” yaşamasını…

İşte bu emektar hafızlık hocalarından binlercesi içinden sadece birini bu haberimizde dikkatinize sunacağız.

Erzurum’un Palandöken ilçesi Solakzâde Camii’nde imam hatip olarak görev yapan Ali Turhan, bu görevinin yanı sıra gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden büyük emeklerle yıllardır hafız yetiştiriyor.  

2012 yılından bu yana 7 öğrencinin hafızlık eğitimini tamamladığı Solakzâde Camii’nde, hafızlık eğitimine yeni başlayan 8 ve 9 yaşlarındaki iki kardeşle birlikte 5 hafız adayı halen hafızlık eğitimine devam ediyor.

Solakzâde Camii’nden mezun olan hafızlar, Türkiye ve dünyada yapılan yarışmalarda Kur’an-ı Kerim'i en güzel şekilde okumak için çalışıyor.

Bu hafızların Türkiye ve dünya çapında dereceleri bulunuyor.

17 yaşında olan ve halen Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıfta eğitim hayatına devam eden Hafız Ebubekir Kaçan,  hafızlığını Solakzâde Camii’nde 2015 yılında tamamladı. İlk olarak 2013 yılında yüzüne okumaya başlayan Kaçan, 6 ay boyunca talim, tecvid ve müfredat ezberlerini okul eğitimiyle birlikte sürdürdü. İki yıl gibi kısa bir sürede hıfzını tamamlayan Hafız, okuldan kalan boş zamanlarını hafızlık yaptığı camide müezzinlik yaparak, mihrabiye okuyarak ve ezberlerini tekrar ederek değerlendirdi.

Bu sayede hıfzını geliştiren Ebubekir Kaçan, 2016 yılında TRT 1 kanalında yayınlanan Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’na katıldı.

2017 yılında imam hatip liseleri arasında Manisa’da düzenlenen 'Hafızlık Yarışması'nda ise Türkiye birincisi oldu.

Suudi Arabistan’ın Medine-i Münevvere şehrinde Mescid-i Nebevi’de 4 ayrı kategoride yapılan uluslararası bir yarışmada Diyanet İşleri Başkanlığını temsil etti ve 30 cüzden sorulan 5 soruyu hatasız okudu.

2014 yılında imam hatip liseleri arasında düzenlenen ve finali Bursa’da gerçekleştirilen Kur’an- Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasında ise Ali Turhan’ın bir başka öğrencisi olan Hafız Cevat Karabıyık Türkiye birincisi oldu.


 

Editör: Mehmet Çalışkan