Oltu İlçe Müftülüğü, “İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu çevrimiçi konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Göktaş, İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk ve gençlik yıllarını anlattı.

Doç Dr. Göktaş, Akif’in anne ve babasının İslam’ı yaşamadaki gayretlerine işaret etti, hassasiyetleri ve faziletli kişiliklerine atıfla Akif’in Kur’an terbiyesinde yetişerek Kur’an-ı Kerim ahlakı ile ahlaklandığını belirtti.

"Akif’in Çanakkale Savaşı'ndaki ruh halini, Bedir Savaşı'nın bir izdüşümü" olarak değerlendiren Göktaş, İstiklal Marşı'nın yazılışındaki heyecan ve ruh halini Sevr Mağarası'ndaki yoldaşın ruh hali ile bağdaştırdığını belirterek, "Akif'in; Korkma! diye başlayan marşın yazılışındaki heyecanı, 'La Tahzen' tesellisini hatırlatır." dedi.

İstiklal Marşı'nın yazılışını ve kabul edildiği dönemi yaşanan hatıralar eşliğinde anlatan Göktaş, sözlerine şöyle devam etti.

"Kurtuluş Savaşı yıllarında İstiklal Marşı yazılması istenir. Ödül 500 liradır. O dönem bu miktar çok büyük bir ödüldür. 723 şiir gelir jüriye ve içlerinde meşhur isimlerin şiirleri de vardır. Gelen şiirler beğenilmez, gözler Akif’i arar. Çünkü Akif’in Çanakkale Şehitleri ile askeri nasıl coşturduğu bilinir. Akif, 'Bir milletin bağımsızlık şiiri bir bedelle yazılmaz.' der. Mithat Cemal, 'Herkesin çirkin olduğu para meselesinde Akif çok güzeldi.' der. Akif Tacettin Dergâhı'nda İstiklal Marşı'nı yazmaya başlar. Şiir çok beğenilir. Millet Meclisi'nde üç kez okunur, ayakta dinlenir, alkışlanır. Akif bu esnada en arka koltuklara oturmuş ağlamaktadır. Daha sonra kendisine 'Tekrar İstiklal Marşı'nı yazsanız nasıl yazardınız?' diye sorulunca, 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!' der. Akif, ödülün kuruşuna dahi dokunmaz, bir yardım kuruluşuna bağışlar. 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı millî marşımız olarak kabul edilir."

- İstiklal Marşı 'âmin' diyerek okunmalı ve dinlenmeli

İstiklal Marşı'nın 'âmin' diyerek okunması ve dinlenmesi gerektiğini dile getiren Göktaş; İstiklal Marşı’nda geçen; Hakk, iman, şehit, vatan, hüdâ, ilâhi, hürriyet, istiklal gibi kavramların düşünülmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Konferans, İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy için hafız öğrenciler tarafından okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından, İlçe Müftüsü Sinan Cansever tarafından yapılan dua ile tamamlandı.

Konferansa Oltu İlçe Müftüsü Sinan Cansever, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Göktaş, Ayşeana Yatılı Kız Kur’an Kursu ve Alaettin Aslan Erkek Kur’an Kursu öğrencileri ile aileleri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan