Erzurum İl Müftülüğünce bu yıl "1001 Hatimle Evde Kal, Kur'an'la Kal" sloganıyla sürdürülen "1001 Hatim" geleneği kapsamında "Kur'an'ın Hayatla Buluşması" konulu panel düzenlendi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında konuşan İl Müftüsü Şahin Yıldırım, "1001 Hatim" geleneğiyle Erzurum halkının Kur'an'la bütünleştiğini ifade etti.

1001 hatm-i şerifin toplumda birlik ve berberlik duygusunu pekiştirdiğini belirten İl Müftüsü Yıldırım, "Her yıl yeniden aynı heyecanla bu kadim geleneği en iyi şekilde yaşatmaya gayret gösteriyoruz. İl Müftülüğü olarak Kur'an ziyafeti, panel, konferans gibi programlar düzenleyerek geleneğimizi daha da anlamlandırıp yaygınlaştırıyoruz." dedi.

Müftü Yıldırım, asırlardır Ayazpaşa ve İhmal Camii'nde okunan 1001 hatmin salgın dolayısıyla Lalapaşa ve Mehmet Zahit Kotku Camii'nde gerçekleştirildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"İl dışından ve ülke dışından da 1001 Hatim meclisimize katılımın gerçekleşmesini sağlamak için Erzurum İl Müftülüğü web sitemizde 1001 Hatim cüz ve hatim girişi bölümü oluşturduk. Yine bu geleneği daha da anlamlı kılmak ve Erzurum'da yaşanan bu Kur'an bayramında sevincimizi paylaşmak adına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yürütülen 'Hediyem Kur'an Olsun' kampanyasına 'Hediyem 1001 Kur'an Olsun' diyerek destek olarak yurt içi ve yurt dışındaki Müslüman kardeşlerimize Kur'an-ı Kerim hediye etmiş olacağız."

Açılışın ardından Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Koçak moderatörlüğünde Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit ve İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Emrullah Akça'nın konuşmacı olduğu panele geçildi.

Kur'an'ı anlamanın önemine dikkat çeken Doç. Dr. Koçak, "Kur'an-ı Kerim'i anlamak dünyaya geliş gayemizin farkına varıp bu doğrultuda yaşamımızı düzenleyerek Allah'ın ipine sarılmaktır. Bu manada kadim geleneğimiz olan 1001 Hatim, önemli bir fırsattır. Rabbim bu özel günleri en iyi şekilde değerlendirebilmeyi nasip etsin." duasında bulundu.

Doç. Dr. Kızılgeçit ise "1001 Hatim" geleneğinin kişiler üzerinde bıraktığı olumlu etkilere değinerek "özellikle pandemi sürecinde Kur'an-ı Kerim'in her yönüyle insanlar üzerinde ilaç etkisi yaptığını" belirterek her yeni doğan çocuğun da Kur'an fıtratı üzere olduğuna dikkati çekti.

Din Hizmetleri Uzmanı Emrullah Akça da toplu halde yapılan ibadetlerin bireysel olarak yapılan ibadetlere göre daha fazla sevabı olduğundan hareketle "1001 Hatim" geleneğinin toplum nezdindeki değerinin yerini koruduğunu dile getirdi.

Program Müftü Yıldırım'ın panalistlere hediye takdimi ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan