Elazığ İl Müftüsü Selami Aydın, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi’nde “Çanakkale Zaferi” konulu konferans verdi.

Çanakkale Savaşı’nın tarihimizdeki yerine değinerek, “İslam tarihinde dönüm noktası olan savaşlar vardır; Bedir, Malazgirt ve Çanakkale bunlardandır. Bedir, Müslümanların ilk defa bir düşmanla karşılaşmasıydı. O yüzden Allah’ın Resulü bu savaşı çok önemsemişti. Bedir’de gelen zaferle İslam ümmetinin önü açıldı ve arkasından büyük bir zafer geldi. Malazgirt’te, Anadolu toprakları İslam’a ve Müslümanlara açılmıştır ve bu açıdan önemlidir. Osmanlıların Balkanlar’a geçişi ise Çanakkale’den başlamıştı.  Bunun Batılılar tarafından hazmedilememesi üzerine aynı yerden Müslümanları geri çevirmek üzere yedi düvel Çanakkale Boğazına yığınak yaptı. Bir Haçlı Ordusu hengâmesiyle Osmanlı ve Müslümanların üzerine saldırdılar. Bundan 107 sene önce Çanakkale düşse İstanbul ve Anadolu düşecekti. Ama 250.000 şehit verilen bu savaş zaferle neticelendi.” dedi.

Çanakkale’de bir destan yazıldığını ifade eden Müftü Aydın, “Çanakkale Savaşı, bu milletin mağlup edilemeyeceğini göstermiştir. Çünkü bu millet inandığı değerler uğruna, kitabı uğruna, bayrağı uğruna, mabedi uğruna seve seve canını verebilecek bir fedakârlık ve adanmış duygusu içerisindedir. Canını ve malını Allah’a adamanın bir iman borcu olduğunun idraki içerisindedir. Elhamdülillah öyle de olmuştur. Ecdadımız Çanakkale’de bir destan yazdı ve ruhunun ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.” diye konuştu. 

Çanakkale ruhunun genç nesillere aktarılmasının önemine işaret eden Aydın, şunları söyledi:

“Bizim aziz milletimiz her devirde meydanı boş bırakmamış ve kahramanlığını göstermiştir. Gençler, Çanakkale ruhunun nesillere aktarılması çok önemli. Biz gençlerimizle sabah namazında buluşarak bu duyguların gençlerimize aktarılmasını, onların bu ruh ve heyecanla yetişerek vatana, millete ve bayrağa sahip çıkmasını arzu ediyoruz.  Çünkü bu bir emanettir, nesiller sürdürülmesi gereken bir bayrak yarışıdır. O yüzden bizim hazinemiz olan gençliğimizi önemsiyoruz. Bir insan için gençlik çağı hazinedir. Bir millet içinse gençliği hazinedir. Onların değerlerimiz uğruna fedakârlıkta bulunacak bir kıvamda yetiştirilmesi daha da önemlidir. Allah Teala gençlerimize, nesillerimize, çocuklarımıza sahip çıkmayı bize nasip eylesin.”

Editör: Mehmet Çalışkan