"2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası" etkinlikleri kapsamında Elazığ İl Müftülüğünce din görevlilerine yönelik "Harput Tavrı Sala Okuma Yarışması" düzenlendi.

Türkiye’de bir ilk olan yarışma, Merkez Saray Camii’nde koronavirüs tedbirleriyle gerçekleştirildi.

İl ve ilçe müftülükleri bünyesinde hizmet veren 23 din görevlisinin katıldığı yarışmanın ödül töreninde konuşan İl Müftüsü Selami Aydın, "Elazığ'ımızda pazarı pazartesiye ve perşembeyi cumaya bağlayan gece sabah namazından önce sala verilir. Bayram, cenaze ve sahurdan önce verilen salalar da var. Yurdun değişik yerlerinde değişik şekil ve zamanlarda sala verilmektedir. Harput salası bu yöreye has bir okuyuş şekli ki gerçekten okunduğu zaman insanı çok etkiliyor. Harput divanının melodisi ile okuna Harput salası şekli burada var. Türk müziğindeki Hüseyni ile Muhayyer makamlarının özelliğini gösteriyor. Muhayyer perdesi ve ondan daha tiz bir perde olan Çargah sesine kadar çıkarak okunan bir saladır." dedi.

Düzenlenen yarışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Müftü Aydın, "Amacımız personelimizin yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlamak ve planlı çalışma alışkanlığı kazandırmaktır. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmekten memnunuz, katılımlarınız için Allah hepinizden razı olsun." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından hediye takdimi ve dua ile program son buldu.

Koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek düzenlenen yarışmada Elazığ Merkez İhsaniye Camii Müezzin Kayımı Alpaslan Genç birinci, Merkez Polis okulu Vekil İmam Hatibi Kadir Ataç ikinci, Merkez Kavakpınarı Köyü Camii İmam Hatibi Yakup Gül ise üçüncü oldu.

Editör: Mehmet Çalışkan