Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt genelinde bin 500’e yakın Kur'an kursunda hafız yetiştiriyor.
 
Hafızlık yapan öğrenciler hıfzını tamamladıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığınca Hafızlık Tespit  Sınavı'na tabi tutularak başarılı olanlar “hafızlık belgesi” almaya hak kazanıyor.

Hafızlık Eğitiminde Yeni Bir Dönemin Kapısı Aralanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni uygulamayla Kur'an-ı Kerim'in Arapça metnini ezberleyerek hafız olan öğrencileri, kendi seviyelerinde Kur'an'ın anlam dünyasıyla buluşturmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda 24 Eylül’den itibaren 8 ilde ve 17 Kur’an kursunda pilot uygulamaya geçen Başkanlık, “Kur’an’ı Anlama” konulu bir çalıştay düzenledi.

Çalıştayda, pilot uygulamada görev alacak Kur’an kursu öğreticilerine hitap eden Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, programın amacını anlattı, pilot uygulamanın belirlenen uygulama esasları çerçevesinde gerçekleştirilmesinin önemi üzerinde durdu. 

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Dinç, konuşmalarına şu sözlerle devam etti:

"Kur’an kurslarındaki eğitim öğretim faaliyetlerine her yaş grubundan vatandaşımız devam ediyor. Kur'an kurslarımızdaki yaz Kur'an kursları, 4-6 yaş, ihtiyaç odaklı kurslar gibi farklı eğitim programlarına devam eden vatandaşlarımız, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i, Hz. Peygamberin (s.a.s.) hayatını, İslam’ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarını öğrenerek manevi hayatlarına yön veriyor.

Bazı öğrencilerimiz ise Kur’an-ı Kerim’i hıfz ediyor. Hali hazırda yüz elli bine yakın vatandaşımız, hafızlık belgesi almış durumda. Hafızlara yönelik en temel eleştiri, Kur'an'ı ezberledikleri ancak manasını yeterli seviyede bilmedikleri konusudur. Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeyi önceleyen Hafızlık Eğitim Programı’nın yapısı gereği muhatap kitlenin beklentisini karşılamakla birlikte, Kur’an-ı Kerim’in anlamını öğretme noktasında yeterli olduğu iddia edilemez. Bununla birlikte hafız olan kişilerin Kur’an’ın lafzına olan hakimiyetleri kadar onun engin, zengin ve rahmet dolu mesajlarına da hâkim olmaları hepimizin ortak arzusudur.

Bu hedefin gerçekleşmesinin en önemli yollarından biri de Kur’an dili olan Arapçayı öğretmektir. Buradan hareketle hafızlık eğitimini  başarıyla tamamlamış Kur’an kursu öğrencilerinin temel düzeyde de olsa Arapça öğrenmelerine katkı  sağlayacak bir programa ihtiyaç duyulmaktaydı. Başkanlığımızın ihtiyaç odaklı program geliştirme  yaklaşımı çerçevesinde, muhatap kitlenin ilgi, ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurularak hazırlanan “Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim Programı”yla Kur’an kurslarında yürütülmekte olan yaygın din eğitimi hizmetlerini etkin ve verimli hale getirme, Kur'an'ın anlaşılmasına katkı sağlamak üzere öğrencilerin temel düzeyde Arapça dil becerilerini geliştirmek, muhatapların devam ettikleri eğitim süreçlerini destekleyerek onların daha donanımlı hale gelmelerine katkı sağlamak amaçlanmaktadır."

Pilot Uygulamaya Geçilen İller

Ankara, İstanbul, Konya, Trabzon, Kahramanmaraş, Bursa, Rize ve Kocaeli

Editör: Mehmet Çalışkan