Diyanet İşleri Başkanlığınca müftü ve vaizlerin yetiştirildiği Dini Yüksek İhtisas merkezlerinde eğitimler, 30 Mart 2020 tarihinden itibaren 10 hafta süreyle dijital medya uygulamaları üzerinden uzaktan gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'yle 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren kamuda esnek çalışma uygulamasının sona ermesi ve salgınla mücadelede normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde 8 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 10 Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nde sürdürülen itisas kurslarında yeniden yüz yüze eğitime geçiliyor.

Bu kapsamda yüz yüze eğitime geçiş sürecinde alınacak tedbirlerle ilgili Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan uygulama esasları Dini Yüksek İhtisas merkezlerine ulaştırıldı.

Söz konusu uygulama esasları şöyle:

  • Dersler konferans, seminer/çalıştay salonlarında sosyal mesafe gözetilerek gerçekleştirilecek.
  • Salonların yetersiz olması halinde sınıflar, sosyal mesafe kurallarına uygun sayıda oluşturularak ders yapılması sağlanacak.
  • Dersler 40, teneffüsler 10 dakika olarak düzenlenecek ve ders aralarında sınıfların yeterince havalandırılması sağlanacak.
  • Dini Yüksek İhtisas merkezleri, eğitim öncesi dezenfekte edilecek ve uygun olan yerlere dezenfektanlar konulacak.
  • Dini Yüksek İhtisas merkezlerinde sınıf, yatakhane, yemekhane ve diğer ortak kullanım alanlarında maske takılacak, fiziki mesafe (1,5 metre) ve hijyen kurallarına azami ölçüde dikkat gösterilecek ve sınıflar bu kurallar doğrultusunda düzenlenecek. Kullanılan maske ve eldivenlerin atılması için tıbbı atık kutuları bulundurulacak.
  • Dini Yüksek İhtisas merkezlerinde mutlaka ateş ölçer bulundurulacak ve girişte kursiyerlerin ateş ölçümü yapılacak.
  • Dini Yüksek İhtisas merkezleri içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak bina içerisinin sürekli havalandırılması sağlanacak.
  • Dini Yüksek İhtisas merkezleri, yurt ve pansiyon bölümlerinin sürekli temizlenmesine dikkat edilecek, kapı kolları gibi el temasının yoğun olduğu yerler dezenfekte edilecek.
  • Sağlık Bakanlığınca salgına karşı belirlenen 14 kuralın yer aldığı afişler, kursiyerlerin görebileceği yerlere asılacak. Sürecin takibi ve sağlıklı bir şekilde yönetilmesinde müdürlükler gerekli tüm tedbirleri alacak.
  • Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, ilgili valilik ve mahalli idarelerin pandemi konusunda aldığı diğer tedbirlerin uygulanmasına dikkat edilecek.

- Yüzyüze eğitimler 5 hafta sürecek

İhtisas merkezlerinde halen 79 kadın ve 479 erkek personel ile 79'u yabancı uyruklu misafir öğrenci olmak üzere toplam 637 kursiyer eğitim alıyor.

Yüz yüze eğitim 5 hafta sürecek ve 20-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan dönem sonu ve hazırlık bitirme-ihtisasa geçiş sınavlarıyla 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi sona erecek.

Öte yandan Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce ihtisas kurslarında 2020-2021 eğitim-öğretim döneminin, 7 Eylül 2020 tarihinde başlatılması planlanıyor.

Editör: Mehmet Çalışkan