Edirne Müftülüğüne bağlı Eski Cami’nin mihrap duvarında yer alan Kâbe taşı, vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor.

Hac ya da umreye gidenlerin en büyük arzusu olan Rükn-i Yemani'ye dokunmak, Edirne'de mümkün oluyor.

Eski Cami Uzman İmam Hatibi Salih Tatlı, tarih ve kültür kenti Edirne'nin kutsal mekânlarıyla da ön plana çıktığını söyledi.

Kentte Selimiye, Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami başta olmak üzere Türk-İslam tarihi açısından önemli yapıların olduğunu anlatan Tatlı, özellikle serhat şehri Edirne'ye gelen turistlerin kutsal mekânları ziyaret etmeden kentten ayrılmadıklarını dile getirdi.

Eski Cami'nin hat yazılarıyla olduğu kadar içerisinde bulunan "Kabe taşı" ile de ziyaretçilerin dikkatini çektiğini ifade eden Tatlı, camiyi ziyaret edenlerin taşa dokunma fırsatı bulduklarını vurguladı.

Kabe-i Muazzama'nın köşelerinden birinin de Rükn-ü Yemani köşesi olduğunu hatırlatan Tatlı, "Rükn-ü Yemani köşesi Kabe'de önemli bir bölümdür. Camimizde de bu köşeden bir taş bulunuyor. Ziyaretçiler bu bölüme büyük ilgi gösteriyor. Kabe'ye, mukaddes mekanlara gidemeyen vatandaşlar burada Kabe taşına dokunabiliyor." ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerden Ahmet Öner de camiyi çok beğendiğini, burada yer alan Kabe taşını görme ve dua etme imkanı bulduklarını söyledi.

Eski Camii

Emir Sultan Çelebi tarafından 1403 yılında yapımına başlanan Eski Cami, Çelebi Sultan Mehmet zamanında 1414 yılında tamamlandı.

1749 yılında yangından, 1752 yılında da Edirne depreminden zarar gören ve I. Mahmut döneminde tamirat gören cami, Edirne'de Mimar Sinan tarafından yapılan Türk-İslam sanatının en önemli eserlerinden Selimiye Camii'nin karşısında yer alıyor.
 

Editör: Mehmet Çalışkan