Diyanet İşleri Başkanlığımızca yurtdışında yaşayan vatandaş ve soydaş gençlere yönelik 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen “Değerler Eğitimi Programı” kapsamında 2017 yılında Edirne’ye Yunanistan İskeçe ve Gümülcine bölgelerinden gelen öğrencilere uygulanmıştı.

2018 yılında da gelen yoğun talepler doğrultusunda İskeçe ve Gümülcine bölgelerinden 65 öğrenciye, Edirne İl Müftülüğü tarafından 15-Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında Milli ve Manevi Değerler ile Din Eğitimi Programı gerçekleştirilecek.

Eğitim kapsamında öğle saatlerine kadar Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler eğitimi alacak öğrenciler, kalan zamanlarda Osmanlı Devleti'ne 92 yıl payitahtlık yapmış Edirne'nin tarihi mekânlarını gezme fırsatı bulacak. Selimiye Camii ve Edirne’de bulunan Hafızlık Kur'an kurslarında eğitim alacak olan soydaşlar, proje kapsamında Osmanlı Devleti'ne asırlarca payitahtlık yapan Bursa ve İstanbul'un yanı sıra, diğer tarihi şehirleri gezme imkânı bulacak.

Batı Trakya'dan gelen öğrenciler bir ay sürecek programın ilk gününde Selimiye Camiinde Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm'le bir araya geldi.

Öğrencilerle yakından ilgilenen Üzüm, yapılan projenin soydaş gençlerin hayatının şekillenmesine katkı sağladığını söyledi.

Eğitimler kapsamında öğrencilere hem dini hem de Türk kültürüyle ilgili bilgiler verileceğini belirten Üzüm, şöyle konuştu:

"Bu Yıl İskeçe ve Gümülcine’den 65 öğrencimiz bir ay süreyle hem kültür gezileri yapacaklar hem de gezerken kültürel ve manevi değerlerimizi tanıyacaklar. Aynı zamanda din eğitimi ortamında dersler alacaklar. Bu dersler eğlenceli bir şekilde oluyor. Derslerde öğrencilerimiz çok heyecanlılar ve renkli etkinlikler yapıyorlar. Edirne’ye bu eğitim seminerleri vesilesiyle gelen öğrencilerimiz geçen yıl hiç sıkılmadan burada zaman geçirdiler. Büyük bir özlem duyarak ayrılmak istemediler. Gittikleri okullarda ve yaşadıkları yerlerde Edirne’de edindikleri hatıralarını anlattılar. Bu sene daha çok talep oldu. İnşallah seneye daha çok öğrenci ağırlarız. Güzel, faydalı ve iki ülke arasında Türk soydaşlarımızın Türkiye'yi tanıyarak ülkelerine dönmeleri, gelecekteki hayatlarına çok önemli katkılar yapacak. Osmanlı eserleriyle dolu olan Edirne'mizde birçok eseri görüp tanıyorlar. Bu durum kendi kültür dünyalarına büyük katkı sağlıyor. Eğitici bir şekilde yapılan tatil, en faydalı tatildir."

“Müftülük bize çok şey kazandırdı”

Proje kapsamında Gümülcine'den gelen Eslem Mehmet, Türkiye'de olmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.

Yeni bilgiler öğrenmenin gelişimine katkı sağladığını vurgulayan Mehmet, "Gümülcine’den ana vatana geldiğimiz için çok mutluyuz. Türkiye Cumhuriyeti Başkanımıza, Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve Edirne İl Müftülüğüne bize böyle imkânlar sağladıkları için çok teşekkür ediyoruz. Bizlerin İslam gençleri olarak rehberlere ihtiyacımız var. Bu eğitimlerin gelecek nesillerde de sürmesini istiyoruz. Dini derslerden de eğitimlerden de çok mutluyuz." dedi.

İskeçe'den gelen Cem Ali ise geçen yılki projeye de katıldığını, Edirne'yi ve Türkiye'yi daha iyi tanıma fırsatı bulduğunu söyleyerek geçen yıldan beri Anavatanı özlediğini belirtti.

Editör: Mehmet Çalışkan